Ssd Nedir? Ssd Ne İşe Yarar?

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.08.2020, 18:41
Ssd Nedir? Ssd Ne İşe Yarar?

İşletim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olan SSD günümüzde bilgisayarların olmazsa olmaz parçaları haline gelmiştir. Sabit disk yerine kullanılan bu parça veri depolama ile görevlidir. Açılımı solid state disk olan SSD katı hal sürücü olarak ifade edilir. Ram ile aynı seviyede çalışan ssd dosyaların kısa süre içerisinde kopyalanmasına ve uygulamaların daha çabuk inmesine yardımcı olur. Bu parça daha hızlı çalışmasının yanı sıra darbelere karşı dayanıklı ve sessiz olmasıyla da bilinir. Bilgisayar sistemi ssd ile kurulduğunda bilgisayarın kapanma ve veri işleme süreleri daha da kısalacaktır. Ssd içerisinde bulunan flash yongalar içerisinde muhafaza edilen verilen uzun süre boyunca herhangi bir zarar görmeden korunabilir. Böylece kullanıcılara güvenli depolama olanağı sunulur.

Ssd Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Ssd kullanmanın avantajları içerisinde ilk sırada hız yer alır. Uygulamaların ve bilgisayarın çok daha hızlı açılmasını sağlayan bu parça iş, oyun ya da eğitim amaçlı bilgisayar kullanımlarında fark yaratır. Hareketli parçalara sahip olmayan ssd parçaların beklenmedik anda bozulma olasılıkları son derece düşüktür. Ancak bir ssd bozulduğunda ondan veri kurtarmak biraz daha zor olacaktır. Bu parçaların belli bir kapasiteleri vardır ve bu kapasite doldurulduğunda kullanılamayacaktır. Tamamen sessiz çalışan ssd parçalar dışarıdan gelecek darbelere karşı da dayanıklıdır. Hdd’lerde sıklıkla meydana gelen parçalanma sorunu ssd’lerde yaşanmamakta olup bunu otomatik olarak çözebilecek mekanizmaya sahiptir. Böylece dışarıdan müdahaleye gerek yoktur.

Ssd Ne İşe Yarar?

Hızı maksimum seviyeye çıkaran ssd mobilite sağlar. Hafif ve küçük olmaları sayesinde dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve benzer cihazlara kolayca yerleştirilebilirler. Dünya çapındaki en ince ssd birkaç santim uzunluğunda olup böylece cihaz her yerde rahatça bulundurulabilir. Daha üdşük hata potansiyeli olan ssd tasarım ve boyutlarda çeşitlilik sağlar. Farklı büyüklüklerde ve şekillerde üretilen ssd parçalar her türlü bilgisayar için tercih edilebilir. Aynı zamanda daha uzun kullanım ömrü sunan ssd parçalar aldıkları elektriğin aşınmasıyla doğru orantılı olacak şekilde kullanılabilir. Yaklaşık olarak bir ssd parçanın kullanım ömrü on yıl olarak ifade edilir. Fakat bu süre kullanan kişilerin alışkanlıklarına göre farklılık gösterebilir.  

Yorumlar (0)