SpaceX uzay turizmine başlıyor!

Uzay turizmi şirketi Space Adventures ve SpaceX, ilk turistlerini uzaya göndereceğini açıkladı. Yayınlanan ortak bildiriye göre, dört turist, önümüzdeki yıl Dünya'nın yörüngesinde serbest uçuş yapacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.02.2020, 11:33 19.02.2020, 11:36
SpaceX uzay turizmine başlıyor!

Uzay turizmi şirketi Space Adventures ve SpaceX, önümüzdeki yıl, dünya yörüngesine turist taşıyacak seferlerin başlayacağını resmen duyurdu. Yolculuk "Crew Dragon" adlı kapsülle gerçekleştirilecek.

SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell, salı günü yaptığı açıklamada, Space Adventures ile ortak yürütülecek projeyle ilgili, "Bu tarihi görev onu hayal eden tüm insanlar için uzay uçuşunu mümkün kılmak adına bir yol oluşturacak. Space Adventures ekibiyle bu görevlendirmede beraber çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

1998 yılında kurulan Space Adventures'ın, SpaceX ile birlikte gerçekleştireceği bu proje kapsamındaki görevi "uzay turistlerinin" koordinasyonunu sağlamak olacak.

Şimdiye dek Rusya'nın Soyuz roketleriyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) 7 turist gönderen Space Adventures'ın bir sonraki seferindeki yolcuların arasında Microsoft'un kurucu ortağı Charles Simonyi ve ilk kadın uzay turisti olan İran asıllı Anousheh Ansari adlı milyarder yer alacak.

Crew Dragon mürettebatının ISS ile kenetlenmek yerine, dünyanın çevresinde serbest uçuş gerçekleştirmesi bekleniyor. SpaceX planlanan uçuş kapsamında dünyanın yörüngesinde kalacak ve yolcu sayısı her zamankinden farklı olarak 4'e kadar çıkabilecek.

Crew Dragon, ISS'ten daha yükseğe çıkacak
Space Adventures başkanı Eric Anderson, Florida’daki Cape Canaveral Space Force İstasyonu'ndan fırlatılacak olan Crew Dragon kapsülünün ISS'in yüksekliğinin iki veya üç katına kadar çıkabileceğini belirtti. Anderson, "Ortak geçmişimizi onurlandıran bu Ejderha misyonu, daha önce herhangi bir sivil astronot misyonu veya uzay istasyonu ziyaretçisinin iki katı yüksekliğe ulaşabilen özel bir deneyim ve ömür boyu bir fırsat olacak." dedi.

SpaceX, bu yılın başlarında NASA astronotları olan Dough Hurley ve Bob Behnken'i mayıs ve haziran ayları arasında ISS'e göndererek, Crew Dragon kapsülü için ilk mürettebat testini yapacağını açıklamıştı. Boeing'in çeşitli yazılımsal hataları gibi çeşitli zorluklarla boğuşan Starliner uzay aracının ticari ekip sözleşmesi de bulunuyor.

Crew Dragon'la birlikte uzaya yolculuk yapmak isteyen sivillerin, bu ziyaret için ne kadar ödeme yapacağı ise henüz bilinmiyor.
 

Yorumlar (0)