SpaceX'in 'uzaydan internet' projesi Starlink'in güncel kullanıcı sayısı açıklandı

Elon Musk‘ın uzay firması SpaceX, geliştirme aşamasındaki 'uzaydan internet projesi' Starlink için kalkışlarını sürdürüyor. Beta programı kapsamında abone sayısı 10 bini aştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.02.2021, 01:15
SpaceX'in 'uzaydan internet' projesi Starlink'in güncel kullanıcı sayısı açıklandı

SpaceX, Starlink uydularını Falcon 9 rokete yükleyerek Dünya yörüngesine göndermeyi sürdürüyor. Evvelsi gün 60 adet Starlink uydusunu da başarılı bir şekilde yörüngeye konumlandıran firma, toplam uydu sayısında binli rakamları geçmiş durumda. Şirket, geniş bir kapsama alanına sahip olabilmek için 42 bin adet Starlink uydusunu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor. 

Beta sürecine ABD, Kanada ve İngiltere'de devam eden SpaceX, beta programına katılan abone sayısının 10 bini aştığını duyurdu.

Aylık 99 dolar (700 lira) fiyat etiketine sahip olan beta programına katılan şahıslara an itibarıyla 100 Mbps download ve 20 Mbps upload hızları sunuluyor. Beta programına katılan kullanıcıların geri bildirimlerine bakılacak olursa, söz konusu servisteki gecikme (ping) süreleri ise 31 ms'nin altında seyrediyor.

Dünya yörüngesindeki Starlink uydularından sinyal alınabilmesi için anten sistemi de satın alınması gerekiyor. Söz konusu sistemin 499 dolar (3 bin 500 lira) tutarında bir masrafı bulunuyor.

'Uzaydan internet' projesinde Starlink'in rakipleri de yok değil. En büyük rakip ise Amazon olarak öne çıkıyor. 

Söz konusu girişimler, bilim insanlarını oldukça rahatsız ediyor. Bahse konu girişimlerin Dünya yörüngesini tamamıyla bir 'uzay çöplüğü'ne dönüştüreceği hususunda endişelerini dile getiriyorlar.

Yorumlar (0)