Space X roketi okyanusa çakıldı

Dünyanın en güçlü roketi olarak bilinen Space X Falcon Heavy, gece saatlerinde uçuşunu gerçekleştirdi ancak uzay aracının merkez çekirdeği iticisi Atlantik Okyanusu'na çakıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.06.2019, 17:48 25.06.2019, 17:59
Space X roketi okyanusa çakıldı

Space X şirketinin geliştirdiği en güçlü roket olan Falcon Heavy, gece gerçekleşen uçuşta  başarılı bir şekilde kalkmayı başardı ancak drone gemisi üzerine inmesi gereken merkez çekirdeği iticisi, ineceği yeri ıskalayarak Atlantik Okyanusu'na iniş yaptı.

Falcon Heavy, Türkiye saatiyle bu sabah 09.30'da, Florida'nın Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan kalkış yaptı. Roket, zifiri karanlık olan geceyi alevleriyle aydınlattı.

Fırlatma öncesinde SpaceX'in CEO'su Elon Musk, uçuşun bu zamana kadar gerçekleşen en zor görevlerden biri olduğunu ve uyduların üç farklı yörüngeye oturması gerektiğini ifade etti. Karmaşık manevraların da yer alacağı uçuşun altı saati aşacağı tahmin ediliyordu.

Görevin iyi bir yanı da bir önceki Falcon Heavy görevinde kullanılan yandaki iki iticinin hasar görmeden iniş yapması oldu. İki itici de Türkiye saatiyle 09.38'de güvenli bir şekilde iniş yapmayı başardı. Yandaki iticilerin başarıyla iniş yapması iyi bir haber olsa da asıl hedeflenen şey, merkez çekirdeği iticisinin 'Of Course I Still Love You' drone gemisi üzerine iniş yapması olacaktı. 

Falcon Heavy, drone gemisinin roketin merkez çekirdeğini taşımaya yetecek kadar kelepçeye sahip olmaması nedeniyle denize devrildi. 

Daha önce de çakılmıştı

SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketinin merkez çekirdeği, daha önce de yere çakılmıştı. İlk fırlatılma esnasında roketin yakıtının boşalması nedeniyle okyanusa çakılan merkez çekirdek, ikinci fırlatılışında ise başarılı bir şekilde drone gemisine inmeyi başarmıştı.

Ancak SpaceX şirketi için merkez çekirdeğin okyanusa çakılması o kadar da büyütülecek bir durum değil. Şirket, fırlatılan uyduları başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor. 


 

Yorumlar (0)