Sosyal robotlara fazla güvenmeyin

Dünyaca ünlü güvenlik firması Kaspersky tarafından yapılan araştırma sosyal robotların güven hissiyatı oluşturarak kişisel bilgileri ele geçirebildiğini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.10.2019, 14:00
Sosyal robotlara fazla güvenmeyin

Robotik teknolojiler üzerinde gelişmelerin gittikçe artmasıyla beraber robotların insanların üzerindeki olası sosyal etkileri ve bunun sonucundaki doğal güvensizlik hissiyatı da artış gösteriyor. Ünlü güvenlik firması Kaspersky ve Ghent Üniversitesi tarafından yapılan ortak bir araştırmaya göre, robotlar insanları kendilerine güven sağlayarak kişisel bilgilerine erişim sağlayabiliyor. İşte bu konuyla ilgili yapılmış enteresan deneyler!

Sosyal robotlar, kişileri ikna etmede başarılı oldu

Kaspersky, araştırmada, sözlü olmayan iletişim kanallarıyla iletişim kurması planlanan bir robotla, yaklaşık 50 katılımcının bulunduğu bir deney gerçekleştirildiğini açıkladı.

Robot, Belçika’da farklı şirketler tarafından kullanımda olan bir binanın güvenlik girişine yerleştirilerek kuruma gelen çalışanlarla iletişim kurdu. Personellerin giriş kartını okuttuktan sonra kendisini yardımcı olmasını isteyen robot büyük bir oranda başarıya ulaştı. Personellerin yüzde 40’ı kapının kilidini açtıktan sonra robotun güvenli alana giriş yapmasını sağladı.

Başka bir çalışmada ise robot, dünyaca ünlü bir pizza şirketinin kuryesi şeklinde konumlandırılınca güvenlik personeli, kapının girişindeki güvenli alana erişme nedenini sorgulamaya eğilimi daha az gösterdi.

Sosyal robotlar kişisel bilgileri öğrendi

Araştırmanın ikinci bölümünde ise hedef kişisel bilgilere ulaşılıp ulaşılamayacağı sorusuydu. Sosyal robotlar parolaları sıfırlamak için genel olarak istenilen (doğum tarihi, ilk araba markası, en sevilen renk) gibi bilgileri ele geçirmeyi denedi. Başlangıçta dostça sohbet eden robot kısa bir zaman içerisinde bir kişi hariç bütün deneklerin kişisel bilgilerini ele geçirmeyi sağladı.

Yorumlar (0)