Sosyal medya yasasının ilk raporları bu ay çıkacak

Sosyal medyadaki linç kültürünü sonlandırmak ve suç işleyen hesapların kimliğinin anında tespit edilmesini sağlamak gibi amaçlarla yürürlüğe konulan sosyal medya yasasının ilk raporu yayınlandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.06.2021, 12:15 03.06.2021, 11:48
Sosyal medya yasasının ilk raporları bu ay çıkacak

Sosyal ağ sağlayıcılarının ihlalleri kısa sürede çözmek, engellemelerde süreci hızlandırmak, ağların iletişim kanalları ile Türkiye’deki kullanıcılar arasında Türkçe haberleşme sistemini ilerletmek gibi amaçlarla çıkartılan ve toplumda “sosyal medya yasası” olarak tanınan 7253 sayılı “internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi” ve “yayın yoluyla işlenen suçlarla mücadele” kanunu, 1 Ekim 2020 senesinde yürürlüğe girmişti. 

O günden bu yana sosyal medya sağlayıcıları, Türkiye’de temsilcilik açmış; temsilci atamış ve kanun kapsamında istenenlere uyacağını kabul etmişti. 



1 milyondan fazla erişimi olanlar raporlama yapacak 

Kanun kapsamına giren WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest gibi sosyal ağ sağlayıcılarının bu ay içinde ilk raporlarını sunması beklenirken BTK (Bilgi Teknolojileri İletişim Kurulu) kaynaklarından gelen habere göre bazı ağlar, ilk raporunu sunmuş durumda. 

Sosyal ağlardan gelen raporlarda gerçek ve tüzel kişilerin başvuruları, kurum ve kuruluşların başvuruları, erişimin engellenmesi başvuruları, içeriğin kaldırılması başvuruları gibi istek mailleri ve ayrıca istatistikler yer alacak. 

Yorumlar (0)