Sosyal medya yasası yürürlükte: "Tehdit, taciz, hakaret..."

Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi. Söz konusu yasayla birlikte sosyal medya platformları üzerinden yapılan "tehdit, taciz ve hakaretlere" ilişkin gereken yaptırımlar uygulanacak.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.10.2020, 09:50
Sosyal medya yasası yürürlükte: "Tehdit, taciz, hakaret..."

Sosyal medya yasası bugün itibarıyla yürürlükte...

Sosyal medya yasası ile Instagram, Facebook ve Twitter gibi yaygın kullanılan sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilcilik açmaları zorunlu hale getirildi. 

Söz konusu sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilcilik açmamaları durumunda gereken yaptırımlar hayata geçirilecek. Bu yaptırımlar, bant daraltılması, reklam yasağı veya para cezası olarak belirlendi. 

Uygunsuz paylaşımlar silinecek 

Sosyal medya yasasında kişilik haklarının ihlâl edilmesine ilişkin maddeler yer aldı.

Kişilik hakları ihlâl edilen kullanıcılar, erişimin önlenmesi veya uygunsuz paylaşımın silinmesi amacıyla sosyal medya temsilcisine müracaat edecek.

Sosyal medya temsilcileri yanıt vermek zorunda

Sosyal medya temsilcisinin, söz konusu müracaatları en fazla 48 saat içerisinde yanıtlaması gerekiyor. Öte yandan, sosyal medya temsilcisi tarafından şikâyetlere ilişkin altı ayda bir rapor hazırlanması da şart.

Şikâyetleri yanıtlamayan sosyal medya temsilcilerine 5 milyon TL ceza kesilecek. Altı ayda bir rapor hazırlamayan sosyal medya temsilcilerine ise 10 milyon TL ceza kesilecek.

Mahkeme tarafından karar alınmasına rağmen bir gün içerisinde uygunsuz içerikleri silmeyen sosyal ağ sağlayıcıları, meydana gelecek zararın sorumluluğunu üstlenecek. 

Arama motorlarında olmayacak

Söz konusu yasa ile "unutulma hakkı" da gündeme geldi. Şahsın adının yer aldığı ve "kişilik haklarının ihlâli" olarak değerlendirdiği içeriklerin, arama motorlarında görülebilir olmayacağı ifade edildi. 

Tehdit, taciz, hakaret...

Sosyal medya platformlarında hakaretlere karşı gereken yaptırımlar uygulanacak. Kullanıcıların tehdit ve taciz edilmesi konusunda da cezalar devreye girecek. Doğruluğu olmayan haberlerin paylaşılması ise hiç de kolay olmayacak. 

Cep telefonları

Vatandaşların cep telefonlarında ise sadece IP bilgisi değil, PORT kaydı da bulunacak. Aynı IP üzerinden internetten faydalanan vatandaşlar hakkındaki bilgiler ayrı ayrı saklanacak. Bu şekilde insanların mağduriyet yaşamaları da engellenmiş olacak. 

Yorumlar (0)