Sosyal medya üzerinden NFT hırsızlığı: 2,8 milyon dolar!

Bored Ape Yacht Club'ın Instagram hesabını hackleyen bilgisayar korsanları, yaklaşık 2,8 milyon dolar değerindeki 91 adet NFT'yi çaldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.04.2022, 01:27 Hakan Öksüz
Sosyal medya üzerinden NFT hırsızlığı: 2,8 milyon dolar!

Bilgisayar korsanları, Ethereum blockchain ağı üzerinde yer alan Bored Ape Yacht Club'a ait olan 91 adet NFT'yi (değiştirilemez token) çaldı. Çalışan NFT'lerin değerinin yaklaşık 2,8 milyon dolar olduğu kaydedildi.

NFT'ler nasıl çalındı?

NFT'lerin nasıl çalındığı merak konusu oldu. Gelen bilgilere göre NFT'ler, Instagram üzerinden gerçekleştirilen bir kimlik avı saldırısıyla çalındı. Bored Ape Yacht Club'ın (BAYC) Instagram hesabının hacklendiği belirtildi. 

"Bundan sonra Instagram üzerinden paylaşmayacağız"

Yaklaşık 450 milyon dolarlık BAYC koleksiyonunun kurucularından olan Garga, hırsızlığa dair bilgilendirme yaptı. Açıklamaya göre çalınan dijital ürünler arasında 4 Bored Apes ve 6 Mutant Apes NFT'si de yer alıyordu. Garga, "Bundan sonra Instagram üzerinden değerli şeyler paylaşılmayacak." dedi.

NFT'nin açılımı nedir?

Açılımı non-fungible token olan NFT, Türkçe'ye zaman zaman "değiştirilemez token" ya da "takas edilemez token" olarak da çevriliyor. Türk Dil Kurumu, yapılan son çalışmanın sonucunda NFT'nin açılımının "Nitelikli Fikri Tapu" olarak belirlendiğini açıkladı.

NFT nedir?

Resim, fotoğraf, video ya da ses dosyaları, kriptografik şifreleme yöntemleri kullanılarak dijital ortama aktarılıyor. Madenciler tarafından işlenerek kriptografi ile şifrelenen eserler, NFT özelliği kazanıyor. Bu eserler, üreten kişinin sahipliğini gösteren dijital kanıtı kendi içinde taşıyor. Böylece sanat eseri hırsızlığı ve telif hakkı gibi problemler büyük ölçüde ortadan kaldırılmış oluyor.

Yorumlar (0)