Sosyal medya siteleri temsilci atamadı! Şimdi ne olacak?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), 'sosyal medya yasası' olarak tanımlanan düzenleme kapsamında, sosyal medya sitelerine temsilcilerini belirlemeleri için verilen süre 2 Kasım itibarıyla sona erdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.11.2020, 01:29 03.11.2020, 01:24
Sosyal medya siteleri temsilci atamadı! Şimdi ne olacak?

Geçtiğimiz haftalarda uygulamaya konulan sosyal medya düzenlemesi ile Twitter, YouTube, WhatsApp, Instagram, Facebook gibi sosyal medya sağlayıcılarına, Türkiye'de temsilcilik açma gerekliliği getirilmişti.

2 Kasım son gündü

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyon ve üzerinde olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme zorunluluklarını yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tanınan süre sona erdi.

10 milyon TL ceza uygulanacak

Sosyal medya şirketleri, 3 Kasım itibarıyla herhangi bir temsilci atamadığı ve sosyal medya yasasına uymadıkları takdirde ilk olarak 10 milyon TL ceza ödemek durumuyla karşı karşıya kalacak.

Ek süre talep ettiler

Sosyal medya sağlayıcılarının, Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan yasayla ilgili iptal başvurusu sonucunu beklemeyi talep ettikleri belirtildi.

Yasaya uymayan sosyal medya şirketlerine ilerleyen aylarda uygulanacak olan ceza miktarları ise şöyle;

  • 10 milyon TL para cezası
  • 30 milyon TL para cezası
  • Reklam yasağı cezası
  • Bant genişliğini %50 düşürme
  • Bant genişliğini %90 oranında düşürme

Sosyal medya sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ettikleri takdirde, kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i iptal edilecek.

Yorumlar (0)