Sosyal medya şirketlerinin “Müslüman karşıtlığı” raporu yayınlandı

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya şirketleri Facebook (Meta), Twitter, Google gibi şirketler Müslüman karşıtlığı hakkındaki şikayetlerin yüzde 89’unu duymazdan geliyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2022, 08:36 07.05.2022, 15:55
Sosyal medya şirketlerinin “Müslüman karşıtlığı” raporu yayınlandı

Merkezi ABD Washington’da bulunan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH) tarafından hazırlanan rapor, sosyal medya şirketlerinin Müslüman ve İslam karşıtlığı hakkındaki ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya çıkardı. Google, Twitter ve Meta (Facebook) verileri tarafından yapılan araştırmaya göre 2019 senesinde sunulan “şiddet ve terör içeren paylaşımların kaldırılması yönünde destek verildiği” haberi boş bir vaatten ibaret. 



İslamofobik paylaşımların hakaret içermediğini savunuyorlar

CCDH’nin internet sitesinden yayınlanan rapora göre Google, YouTube, Twitter, TikTok, Instagram ve Facebook bünyesinde paylaşılan İslamofobik ve Müslüman karşıtlığı yönündeki paylaşımlar hakkında yorum yapan şirket yöneticileri bu paylaşımların hakaret içermediklerini belirtiyor. Bu nedenle de şirketler, kullanıcıların şikayet ettiği paylaşımların yüzde 89’unu kaldırmıyor. Söz konusu platformlar özellikle komplo, asılsız iddia, ırkçı karikatür, İslam’a ve Müslümanlara hakaret, insanlıktan çıkaran içerikler ve bağnazlıklar barındıran toplam 530 gönderinin 25 milyon kez görüntülendiğini de tespit ettiler. 



“Kötüye kullanım tanımlanabilirdi ancak kayıtsız kaldılar”

Raporda aktarılana göre bu paylaşımlar “kötüye kullanım” olarak tanımlanabilirlerdi ancak şirketler bu konuda kayıtsız kalmayı tercih etti. şirketler kullanıcıların #islamiscancer (İslam kanserdir) ve #deathtoislam (İslam’a ölüm) gibi etiketler kullanarak paylaşım yapmalarına müsaade ettiler. Bu etiketlerle yapılan paylaşımlar ise en az 1,3 milyon kez görüntülendi. Ancak İslamofobik ve Müslüman karşıtlığı paylaşımların ifade özgürlüğü olmadığı belirtilen raporda bunların sosyal bölünmelere ve istismar olaylarının artmasına teşvik ettiği de aktarıldı.

Yorumlar (0)