Siz indirimi beklerken birileri de sizi bekliyor

Şahane Cuma’nın karanlık yüzü olan Siber Pazartesi, siber saldırıların ve dolandırıcılığın yaygınlığını gözler önüne seriyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.11.2019, 07:47
Siz indirimi beklerken birileri de sizi bekliyor

Türkiye’de "Şahane Cuma" olarak adlandırılan "Black Friday" ve hemen sonrasındaki pazartesi günü başlayacak olan "Cyber Monday" yani "Siber Pazartesi", sahtekârların da odağında. Özellikle elektronik ürünlerde indirimlerin yapılacağı Siber Pazartesi’de tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirten Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Elektronikte gerçek olamayacak kadar büyük indirimlere kanmayın” uyarısı yaptı.

Cenk Çiğdemli, sadece indirim günleri için kurulan paravan sahte e-ticaret sitelerinin reklam tuzağına düşülmemesi gerektiğini belirterek, “Vatandaş fırsat yakalayacağım derken dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor. Bu konuda herkes bilinçli olmalı” ifadelerini kullandı.

Hackerlar tetikte bekliyor

Cenk Çiğdemli, dolandırıcılar haricinde siber suçluların da bu tür kampanya günlerini fırsat olarak gördüğünün altını çizerek şu uyarılarda bulundu:
“Hackerların yani siber suçluların ise temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşarak gelir elde etmek. Bunun için zararlı bankacılık yazılımları, sahte Android bankacılık uygulamaları ve sahte e-ticaret sitesi gibi çeşitli saldırı yöntemleri kullanıyorlar. Alışverişlerde tedbirli davranmakta büyük yarar var. Birincisi alışverişi kendi cihazlarınızla yapın. Kredi kartı veya sanal kart kullanın. İkincisi ise yazılımınızı güncel tutun. Çünkü siber suçluların bulduğu her açık, kısa süre sonra uygulama sahipleri tarafından fark edilebiliyor ve hemen önlem alıyorlar. Ancak siz yasılımınızı güncel tutmazsanız, yazılım sahibinin güncellemelerini almamış olacaksınız.”

Yorumlar (0)