Sivaslı öğrenciler akıllı robot icat etti, ismi ise ilgi odağı oldu!

Mehmetçik’i mayın tuzaklarından koruma özelliğine sahip akıllı robot icat eden Sivaslı öğrenciler, robota verdikleri isimle de ziyaretçilerin takdirini kazandı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.05.2022, 13:31 29.05.2022, 14:52
Sivaslı öğrenciler akıllı robot icat etti, ismi ise ilgi odağı oldu!

İcat ettikleri robota, sadakatiyle nam salan ve dünyanın en başarılı koruma köpeği olarak tanınan ‘Kangal’ adını veren öğrenciler, ziyaretçilerden büyük ilgi gördüklerini dile getirdiler. Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen Sivas Ulusal Robot Yarışması’nda icatlarını sergileyen Yunus Emre Ortaokulu öğrencilerin standı, 3 ülke ve 67 şehirden toplam 2 bin 911 yarışmacının yer aldığı organizasyonda ziyaretçi akınına uğradı. 

Araziden veriler toplayarak merkeze iletiyor

Yapay zekâ robotların sergilendiği yarışmada ‘Kangal-1’ arama kurtarma robotu ile yer alan Yunus Emre Ortaokulu öğrencileri, ürettikleri robotun metal paletleri bulunduğunu, bu sayede her türlü zorlu arazi koşullarında sorunsuz şekilde yol alabildiğini belirttiler. Kamera ve ses sistemi de bulunan akıllı robot, araziden veriler toplayarak merkeze iletiyor. Detektör ve sensor aracılığıyla yer altında bulunan mayınları da başarılı bir şekilde tespit eden ‘Kangal-1’, askerlerin yol üzerinde herhangi bir tehlikeyle karşılaşmasının da önüne geçmiş oluyor. 

“Sadık bir robota sadık bir hayvanımızın adını vermek istedik”

Projeyi üreten isimler arasında yer Yunus Emre Ortaokulu öğrencisi Mustafa Can Gülmez, icat ettikleri robota neden ‘Kangal’ ismini verdiklerini açıkladı. Kangal köpeğinin dünyanın en sadık hayvanları arasında yer aldığını hatırlatan Gülmez, “Biz bu robota ‘Kangal’ adını verdik çünkü bu robotumuz yeri geldiğinde kendini feda ederek askerlerimizin mayın düzenekleri sebebiyle yaralanmasının veya şehit düşmesinin önüne geçiyor. Sadık bir robota sadık bir hayvanımızın adını vermek istedik. Herkes de çok büyük ilgi gösteriyor. Herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Depremlerdeki arama kurtarma çalışmalarında da kullanılabilir”

Ürettikleri robota kangal köpeğine benzer özellikler eklediklerinin altını çizen Gülmez, “Projemizde öğretmenlerimiz de çok yardımcı oldu. Arkadaşlarımız ile birlikte sıkı bir çalışma süreci sonrası bu robotu icat ettik. Pek çok özelliği bulunan bir robot. İnsansız hava araçları gibi zorlu arazilerde bilgi toplama özelliği var. Bu bilgileri merkeze aktarıyor. Buna ek olarak depremlerde gerçekleştirilecek olan arama kurtarma faaliyetlerinde de başarılı bir şekilde değerlendirilebilir. Üzerinde pek çok ekipman var. Kamerasından ses sistemlerine kadar her şeyini ekledik. Mayın arama çalışmalarında çok başarılı sonuçlar üretecektir. Böylesine güzel ve anlamlı bir çalışmanın içinde olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. İnşallah bundan sonraki süreçte de benzer çalışmalara imza atmak istiyoruz” dedi. 

Yorumlar (0)