Sinop'ta arkeologları şok eden iskelet!

Sinop'ta ortaya çıkarılan ve en az 200 yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti, mezara yatırılış şekliyle kazı heyetini şok etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.07.2019, 17:26
Sinop'ta arkeologları şok eden iskelet!

"Keyfine çok düşkün biriydi" yorumlarının yapılmasına neden olan iskelet Sinop'ta Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 10 yıl önce başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında ortaya çıkarıldı. En az 200 yıllık olduğu değerlendirilen insan iskeleti, bulunduğu mezara yatırılış şekliyle kazı heyetini şok etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yürütülen Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki arkeolojik kazının 2019 yılını kapsayan bölümü başladı.

Şimdiye kadar Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ulaşılan kazıda 2019 yılı içinde yapılacak kazı çalışmalarıyla yeni bulgulara ulaşılması bekleniyor.

"Böyle bir yatışa ilk kez rastladık"

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, kazının 30 Ağustos tarihine kadar süreceğini ifade etti.

10 yıllık süreçte çok önemli eserleri ortaya çıkardıklarını vurgulayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, bu dönemki kazı çalışmalarının hemen başında çok ilginç bir insan iskeleti ile karşılaştıklarını söyledi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, "Rum Ortodoks cemaatinden biri olduğunu düşündüğümüz kişinin mezara yatırılış şekli ilk kez rastladığımız bir durum." diyerek, kişinin mezara elleri kafasının arkasına konulmuş şekilde yerleştirildiğine dikkatleri çekti.

"Keyfine düşkün biriydi herhalde"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Daha önce hiç karşılaşmadığımız bir yatış şeklidir bu. Kişinin elleri kafasının arka kısmına konulmuş ve gayet rahat bir şekilde uzanmış. Herhalde yaşarken keyfine düşkün biriydi ki bu şekilde de gömülmüş. Anladığımız kadarıyla bireyin günlük hayatıyla ilişkili bir yatış şekli söz konusu. Açıkçası daha önce rastlamadığımız bir durum. Gerçekten çok ilginç."

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, iskeletin Çorum Hitit Üniversitesine gönderilerek orada inceleneceği bilgisini de verdi.

Yorumlar (0)