Şimdiye kadarki en eski kara delik keşfedildi
Araştırmacılar, evrenin meydana geldiği 'Büyük Patlama'dan 470 milyon sene sonra oluşmuş şu ana kadarki en eski kara deliği keşfetti.

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, gök bilimcilerden meydana gelen bir araştırma ekibi, çalışmalarında NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu'ndan sağlanan verilerden yararlandı.
Bilim insanları, 'Büyük Patlama'dan yalnızca 470 milyon sene sonra meydana gelen ve şimdiye değin keşfedilmiş en eski kara deliği keşfetti.
James Webb Uzay Teleskobu'ndan sağlanan veriler doğrultusunda keşfedilen kara delik, gezegenimize 13,2 milyar ışık yılı mesafede.
Bilim insanları, çalışma bulgularını, 'erken evrenin çok daha büyük bir resmini doldurmak' amacıyla kullanmayı planlıyor.
Bahse konu bulguların, evrende yer alan ilk süper kütleli kara deliklerden bazılarının ne şekilde oluştuğuna ilişkin teorileri geliştirebileceği öngörülüyor.
"Ulaşılan en güçlü kanıt"
Araştırmaya katkı yapan Princeton Üniversitesinden Dr. Andy Goulding, kara deliklerin bir defa oluştuktan sonra ne denli hızlı büyüyebilecekleri hususunda fiziksel sınırların olduğunu fakat çok daha büyük doğanların avantajlı olduğunu kaydetti.
Yale Üniversitesinden Priyamvada Natarajan, mevzubahis keşfi, bazı kara deliklerin çok büyük gaz bulutlarından meydana geldiğine ilişkin 'şimdiye değin elde edilen en güçlü kanıt' olarak tanımladı ve ilk defa süper kütleli bir kara deliğin galaksisindeki yıldızlar gibi ağır olduğu kısa bir aşamayı gördüklerini belirtti.
Araştırma, 'Nature Astronomy' adlı dergide yayımlandı.
Our @NASAWebb and @ChandraXray space telescopes have discovered the most distant black hole ever seen in X-rays. Webb data shows the black hole's host galaxy is 13.2 billion light-years from Earth, when the universe was only 3% of its current age. https://t.co/zcXHGAe2PZ pic.twitter.com/W9G4R5V0vR
— NASA (@NASA) November 6, 2023