SIM kartlar tarihe karışıyor!

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, son olarak iPhone XS serisi telefonlarıyla dikkat çekmişti. Bu telefonların en çok dikkat çeken özelliği ise "eSIM teknolojisi" oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.12.2019, 17:46 01.12.2019, 17:50
SIM kartlar tarihe karışıyor!

Teknolojik gelişmelerle ilgilenen kişiler için, eSIM en çok kullanılan kelimeler arasında yer almaya başladı. 

eSIM'in ne anlama geldiği ve önemli bir değişim olup olmadığı ise tartışma konusu haline geldi. 

İşte bu yeni teknolojiye ilişkin her şey...

"eSIM", elektronik bir SIM kart anlamına geliyor. Kelimenin başında bulunan "e" harfi ise ingilizce "embedded" (gömülü) kelimesinin kısaltması.

Telefonlara takılan beyaz ve küçük plastik kartlar olarak bildiğimiz SIM kartların tersine "eSIM", dokunabileceğimiz fiziki bir kart değil. 

Akıllı telefonunuza iliştirilecek küçük bir çipten meydana gelen eSIM'in çalışabilmesi için cep telefonu operatörlerinin bu yeni teknolojiyi desteklemesi şart. Bu sebeple geçen sene tanıtılan iPhone'lardan (XS ya da XS Max) birini almak istiyorsanız, operatörünüzün bu yeni teknolojiyi desteklediğinden emin olmanız gerekiyor.

eSIM, tek bir telefonda iki hat kullanmaya imkân tanıyor. Yani örneğin, bir hattı iş için kullanırken, diğerini özel hayatınız için kullanabilme olanağına sahip olacaksınız. Fakat aynı anda yalnızca birini kullanabileceksiniz.

Öte yandan, bu iki hatta, internet ve konuşma ücretleri bakımından da birbirinden farklı paketler seçebilme imkânına sahip olacaksınız.

eSIM'ler nasıl çalışıyor?

Bu teknoloji, operatörler veya farklı hatlar arasında geçiş yapmayı çok kolaylaştırmasının yanında önemli bir avantaja daha sahip. Bu avantaj,  eSIM'in yeniden yazılabilir olması.

Böylece yeni bir plastik kart beklemeye gerek olmadan tek bir telefonla, operatör değiştirebileceksiniz.

eSIM'lerle, ayrı cihazları bir mobil hesaba bağlamak da kolay hale gelecek. 

Peki yeni telefonlarda eSIM kullanmamak mümkün mü?

Tüm yeni iPhone'lar fiziksel SIM kart yuvalarına sahip olacak. Yani istememeniz durumunda iPhone eSIM kullanmak durumunda değilsiniz.

Yorumlar (0)