Silahlı kuvvetler için üretilen zırhlar Avrupa'ya ihraç ediliyor

Türk savunma sanayisi bünyesine bağlı olan bir fabrikada polis, bekçi ve jandarma birimleri için 100 binden fazla seramik zırh üretildi. Zırhlar hem Türkiye’de kullanılıyor hem de pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.07.2021, 09:41 30.07.2021, 09:31
Silahlı kuvvetler için üretilen zırhlar Avrupa'ya ihraç ediliyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen balistik zırh çözümleri, güvenlik güçlerinin operasyon sahasındaki güvenliğini en üst düzeye ulaştırmayı hedefliyor ve bunun için durmaksızın çalışıyor. Ankara’da bulunan 3 üretim tesisinde yeni nesil teknolojiyle bezenmiş ultra dayanıklı balistik koruyuculu zırhlar üretiliyor. 

Bor karbür, alumine seramik ve silisyim karbürle bezeli olan ileri balistik zırhlı çözümler üretebilen dünyadaki sayılı firmalardan olan Nurol Teknoloji markası, çıkardığı ürünler ile Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere emniyet güçleri, bekçiler ve diğer kolluk kuvvetleri için en yüksek tehdide karşı bile dayanıklı olan zırhları üretiyor. 

Operasyon sırasında avantajlı konumda bulunulmasını sağlayan bu zırhlar aynı zamanda “dünyanın en hafif zırhı” olarak biliniyor. Kullanılan malzeme ve karışımların özgün reçeteler ile hazırlanması ve üretim yöntemlerinin özel şekilde uygulanması ile oldukça hafif olan bu zırhlar, kolay çözümler ortaya koyuyor. 



Yerli balistik koruyucular 

Milli ve yerli balistik koruyucu çözümler kapsamında üretilen balistik zırhlar, bu alanda dışa bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kaldırırken ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Nurol Teknoloji şirketi, emniyet ve jandarmanın ihtiyaçları için kısa süre öncesinde 100 binden fazla balistik koruyuculu yelek üretildi. Tam koruma sağlayan bu yelekler, gömlek içi olarak kullanılıyor. Ürünlerin yaklaşık yarısı, ilgili birimlere teslim edildi. 

Şirket müdürlerinden Dilem Koçak, şirketin temel alanının balistik ürünler ve bunlara malzeme olan balistik seramikleri üretmek olduğunu belirterek şunları ekledi: “3 ana balistik seramik üretiyoruz ve bunları kompozit malzemelerle birleştirip yapı, araç ve personel olmak üzere 3 ana grup için koruma çözümleri sunuyoruz. Koruyucu çözümleri üretirken tehditlere göre üretim yapıyoruz. Ayrıca personelin istemini ve kullanımını da üretim yaparken göz önünde bulunduruyoruz. Örneğin son ürettiğimiz zırhlar 7,62 ve 7,63 milimetre zırh delici mühimmatı 3 atışa kadar tutabilen plakalara sahip.” 



İHA, helikopter ve gemi için de kalkan üretiliyor 

Koçak: “Savunma sanayisinde kullanılan zırhlı araçlar için de çözüm olanakları sunuyoruz. Örneğin kara araçlarına eklemeli zırhlar üretiyoruz. Milli gemi projelerinde, kokpit korumalarında ve helikopter taban korumalarında da ürünlerimiz kullanılıyor. Zırhlı güvenlik kabinleri üretiyoruz ve bunların zırhlı çelikler olmasını tercih ediyoruz. İHA/SİHA’lar için de komuta kontrol konteynerleri ve sevkiyat konteynerleri üretiyoruz. Bunların tümü, NATO tatbikatlarında hızlıca kurulabilen ve toplanabilen yapılar.” 



Ürünler Avrupa’ya ihraç ediliyor 

Koçak: “İhracatımızın cirolardaki payı yüzde 10-12 arasında. Bunu yüzde 30-40 arasına çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle son dönemde ihracatımız çoğaldı. İtalya ordusu ile 5 senelik anlaşma yaptık. Belçika ile 2 senelik anlaşmamız var. Polonya polisi ile 3 senelik anlaşmamız var. Alman Özel Kuvvetleri ile Hollanda polisi için göğüs plakası ve kalkan bazında ilk ürünleri teslim ettik.” 

Yorumlar (0)