Silahla vurularak bir el bombası patlatılabilir mi?

Rusya ve Ukrayna arasında aylardır devam eden çatışmalar sebebiyle internet ortamında silah ve bombalara ilişkin araştırmalar da arttı. Kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan biri de, “Silahla vurularak bir el bombası patlatılabilir mi?” olarak dikkat çekiyor. Peki, böyle bir şey mümkün mü? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.08.2022, 11:23 25.08.2022, 12:22
Silahla vurularak bir el bombası patlatılabilir mi?

Son dönemde hızla gelişen teknoloji ile birlikte çeşit çeşit silahlar ve bombalar üretiliyor. Günümüzde üretilen silahların en büyük amacı ise, hedeflenen noktada en büyük tahribatı bırakmak olarak dikkat çekiyor. Peki, bir silah ile el bombası vurulursa ne olur? Bomba bu şekilde patlatılabilir mi? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle el bombasının nasıl bir çalışma sistemi olduğuna göz atmak gerekiyor. 

El bombası nasıl çalışır?

El bombası, genellikle elle hedeflenen noktaya doğru atılan bir patlayıcı maddedir. El bombası; bir patlatma mekanizması, bir patlayıcı yük ve mekanizmayı harekete geçirecek olan bir pimden meydana gelir. El bombası belirlenen noktaya atılmadan önce ilk olarak emniyet kolu kaldırılır. Güvenlik kolunun kaldırılması, astarın patlamasına sebebiyet verir. Astarın patlaması ile sigorta ateşlenir ve böylelikle onu tutuşturur. Alev alan sigortanın fünyeye ulaşması ise yalnızca birkaç saniye sürer. El bombasının çalışma mekanizması bu adımlardan meydana gelir. 

Merminin özellikleri nelerdir?

Konu başlığının bir diğer önemli unsuru olan merminin özelliklerine de göz atmak gerekir. Farklı boyutlarda üretilen silahların farklı türlerde mermileri bulunur. Mermiler; kurşun, bakır ve çelik gibi çeşitli malzemelerden üretilir. Mermilerin tasarlanması için bir dizi önemli parametre göz önünde bulundurulur. Bunların ilki silahın namlusudur. Bu konuda ciddi bir sızdırmazlık sağlanmazsa, itici gaz merminin etrafından sızar ve bu durum da merminin verimliliğinin düşmesine sebep olur. Mermi tasarımı, namlunun özelliklerine göre yapılır. Böylelikle merminin namluya zarar vermesi önlenir. Bir merminin fiziğini etkileyen iki önemli şey, şekli ve merminin ayrılmasıyla silah namlusunun hareketidir.

Silahla el bombası patlatmak mümkün mü?

Çoğu kişi silahla el bombasını patlatmanın mümkün olduğunu düşünse de aslında bu durum o kadar kolay değildir. El bombası, sert bir dış tabakaya sahiptir. Merminin el bombasını patlatabilmesi için bu tabakayı delecek kuvvette olması gerekir. Tabanca ile el bombası hedef alındığında, el bombası üzerinde merminin izi oluşabilir ama bu iz patlamaya sebebiyet verecek kadar derine inemez. Bu sebeple el bombasının patlaması da mümkün olmaz. Öte yandan ateşlenen mermi, bombanın içinde yer alan fünyeye ulaşsa dahi, fünyeyi ateşlemek için gerekli olan kinetik enerjiye sahip olamaz. 

El bombasını uzaktan patlatabilecek tek silah olarak nişancı tüfeği ön plana çıkmaktadır. Keskin nişancı tüfekleri, hem güç hem de isabetlilik açısından farklı bir seviyede yer almaktadır. O sebeple bu tüfekler, el bombasını patlatacak kadar bir tahribat oluşturabilir. Sonuç olarak, normal bir tabanca ile el bombasını patlatmak çok zordur. Ancak nişancı tüfekleri ile bu durum ortaya çıkabilir. 

Yorumlar (0)