Silah namlusu için ömür uzatan karışım, Kapadokya Teknopark’ta elde edildi!

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde bulunan Kapadokya Teknopark'ta öğretim üyeleri, silahların namlularının ucu için inanılmaz bir projeye imza attı. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Bülent Kurt ve Cemal Çarboğa tarafından geliştirilen özel bir karışımla, namluların ucunun ömrü uzatılacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.03.2021, 15:02
Silah namlusu için ömür uzatan karışım, Kapadokya Teknopark’ta elde edildi!

Kapadokya’da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ndeki bilim adamları, yine fark yaratacak bir buluşa imza attı. Silahların namlu uçlarının ömrünün uzatılması için önemli çalışma, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Bülent Kurt ve Cemal Çarboğa tarafından imza atıldı. Üniversiteye bağlı Kapadokya Teknopark'ta çalışan Kurt ve Çarboğa, yaklaşık iki yıl boyunca titanyum, bor ve karbon bileşiminden oluşan bir karışım ürettiler.

Çalışma, KOSGEB'in inovasyon ve AR-GE desteği ile yürütülüyor

Bu karışımla birlikte silahların namlu uçlarının ömrünün uzaması için çaba sarf eden bilim adamları, özel karışımın prototiplerdeki ön testinde başarıyı saptadı. Özel karışımla beraber kaplanan silahları 1050 derecede ısıtarak oluşturan bilim adamları, çalışmayı KOSGEB'in inovasyon ve AR-GE desteği ile yürütüyor.



Uzun emekler neticesinde ortaya çıkan başarının kendilerini olduğu kadar konunun takipçilerini de heyecanlandırdığını aktaran Kurt ve Çarboğa, savunma sanayisinde de çığır açacak bir gelişmeye imza atıldığını belirtti.

Ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor

Gelecek süreçlerde tank ve obüs namlularında da bu karışımın uygulanması için çalışmalar yürütüleceğini belirten bilim adamları, namlu iç yüzeyine kaplama olasılığının zor olduğunu ve bu nedenle kaplama tozu üretimiyle beraber kaplama sistemlerinin kurulmasını sağladıklarını söyledi. Bilim adamları, sürecin tamamlanmasının arsından projenin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da belirtti.

Yorumlar (0)