Sıcaklıkla koronavirüsü öldüren yüz maskesi geliştirildi

Bilim insanları tarafından elektrikle çalışan bir yüz maskesi üretildi. Yeni maskeyle sıcaklıklar 90 derece sıcaklıkta virüsleri öldürebiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.10.2020, 01:26
Sıcaklıkla koronavirüsü öldüren yüz maskesi geliştirildi

Koronavirüs sebebiyle maske kullanımının önemi bir hayli arttı. Birçok firma da yeni koruyucu maske modelleri üzerinde çalışıyor.

MIT araştırmacıları tarafından havayı filtrelemek için 90 dereceye dek ısıtılmış ince bir bakır ağdan geçirerek koronayı öldüren bir elektrikli yüz maskesi üretildi.

Maske, önünde bulunan sıcak filtrenin rahat bir şekilde giyilebilmesi amacıyla ısıyı yalıtan neopren maddesiyle kaplandı.

Risk sıfıra iniyor

Bununla beraber, elektrik yardımıyla çalışan ve bir bataryası bulunan maskenin bulaş riskinin ise sıfıra indiği kaydedildi.

Araştırmacılar sıcak maskenin özellikle virüse maruz kalma riskinin olduğu hastane ortamı ve toplu taşıma araçları için ideal bir ürün olduğunu kaydetti.

Bilim insanları tarafından virüslerin etkisiz hale getirilmesi için nefes alırken bakır levhanın optimum 90 dereceye ulaştığını kaydetti.

Normal maskelerden pahalı olacak

Maskenin tasarımı için patent başvurusu yapan bilim insanları tarafından ticari kullanımın onaylanmasıyla, elektrikli maskenin biraz daha pahalı olabileceği şimdiden ifade ediliyor.

Fakat maske çok yüksek bir sıcaklığa ulaşması sebebiyle değiştirilmesi veya sterilize edilmesi gibi bir işlemi gerektirmediğinden uzun vadede düşünüldüğünde ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Kimya mühendisi olan Samuel Faucher maskeye ilişkin şunları söyledi:

Yorumlar (0)