Siber saldırıya dikkat: “.exe” ve “.doc” uzantılarına tıklamadan önce 2 kez düşünün 

2020’deki siber saldırılar hakkında bir rapor yayınlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, bir basın kuruluşuna yaptığı açıklamalar ile raporu ve siber saldırıları anlattı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.05.2021, 14:07 26.05.2021, 14:03
Siber saldırıya dikkat: “.exe” ve “.doc” uzantılarına tıklamadan önce 2 kez düşünün 

Koç, siber saldırganların bilgileri ele geçirmek amacıyla zararlı yazılımlar kullandığını ve en çok da iki dosya tipini tercih ettiğini belirtti. Rapora göre siber yazılıma maruz kalan sistemlerde en çok web üzerinden indirilen “.exe” uzantılı dosyalar ile e-pota yolu ile gönderimi yapılan “.doc” uzantılı dosyalar kullanıldı. 

Koç: “Dosya isminde çoğunlukla ‘nokta’ görünen dosyalar ya da linkler olduğunu görüyoruz. Bunların indirilmesi, çalıştırılması durumunda da saldırı hareketi başlamış oluyor. En çok kullanılan uzantılar ise ses dosyasında “.mp3”, video dosyasında “.mp4”, görüntü dosyasında “.jpg, .png, .jpeg”, doküman dosyalarında ise “.doc, .ppt, .xls, .asp” diğer indirilen dosyalarda ise “.exe ve .apk” şeklinde.”



“Güvenmediğiniz kaynaklardan dosya indirmeyin”

Siber saldırganlar, zararlı yazılımları farklı dosyalar üzerine gizliyor ve amaçlarını gerçekleştirmek için sıkça kullanılan dosyaların tekrar ve tekrar indirilmesini sağlıyor. 2020 senesinde web sitelerinden en çok indirilen “.exe” dosyası ve e-mail yoluyla indirilen “.doc” dosyasında virüsler bulunuyor. Bu konuda alınacak önlemler ve diğer detaylar hakkında “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nden ulaşabilirsiniz.” 

Yorumlar (0)