Siber dolandırıcılar Ramazan ayında hayırseverleri hedef alıyor

Siber saldırganlar Ramazan ayını fırsat bilerek çeşitli kimlik avı siteleri aracılığıyla bağış yapmak isteyen vatandaşların kişisel veri ya da paralarını ele geçirmeyi hedefliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2022, 12:47
Siber dolandırıcılar Ramazan ayında hayırseverleri hedef alıyor

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre insanların Ramazan ayındaki hassasiyetlerinin farkında olan dolandırıcılar bu hassasiyetten yararlanmak adına insanlara yardım etmek isteyen vatandaşlardan para çalmaya çalışıyor. Yiyecek paketi dağıtma görünümlü bu sitelerde dolandırıcılar yardımda bulunmak isteyen vatandaşları kendi sitelerine çekerek Ramazan ayında dini duygularını kullanıp para ve kimlik bilgilerini ele geçiriyorlar. Diğer bir temada da kullanıcıların birbirine gönderecekleri tebrik kartları temel alınıyor. Kullanıcılar bu tebrik kartları sayesinde kişi listelerini ele geçirerek siteye yapılan ziyaretleri artırabiliyor.

Birçok farklı taktik deniyorlar

Kaspersky güvenlik uzmanı Said Tatyana Shcherbakova dolandırıcıların Ramazan ayında insanların dini duygularını kullanarak paralarını ele geçirmeye çalışmalarının şaşırtıcı olmadığını vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

Dolandırıcıların insanların duyguları ile oynayarak ve farklı taktikler kullanarak paralarını ve kişisel bilgileri nasıl elde ettiklerine dair birçok örnek gördük. İnsanlar ihtiyaç sahiplerine bağış yaparken son derece dikkatli olmalı sadece güvenilir internet siteleri üzerinden bu bağışları gerçekleştirmeli.

Uzmanlardan öneriler

Kaspersky uzmanları bu tür dolandırıcılık vakalarına yakalanmamak için yalnızca güvenli internet adresleri üzerinden kimlik bilgilerinin girilmesi gerektiğini belirtiyor. Site internet adreslerinde mutlaka HTTPS ifadesi bulunmalı. Vergi daireleri, bankalar, çevrimiçi mağazalar, hava yolları ve seyahat acenteleri gibi kuruluşlardan gelen mesajlara oldukça dikkatli yaklaşılması gerektiğini söyleyen uzmanlar ofisten gelen dahili mesajların yanı sıra taklit yoluyla atılan SMS ve e-postalara da tedbirli bir şekilde yaklaşılmasını gerektiğini söylüyor. Öte yandan uzmanlar internette güvenli bir şekilde deneyim yaşamak adına Safe Browser Extension gibi eklentilerin kullanılması gerektiğini de açıklıyor.

Yorumlar (0)