Shazam Nedir? Nasıl Kullanılır? Özellikleri

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2020, 23:51
Shazam Nedir? Nasıl Kullanılır? Özellikleri

Bir yerde oturdunuz ve o an mekânda çalınan şarkı tam da dilinizin ucunda. Ama bir türlü hangi şarkı olduğunu çıkaramıyorsunuz. Başka bir zaman, tam radyoyu açtınız ve tınısı çok hoşunuza giden bir parçaya denk geldiniz. Şarkı bitmek üzere ve programcı hangi şarkı olduğundan bahsetmiyor. Bunun gibi insanın zihnini meşgul eden durumlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. O sırada yapabileceğiniz en güzel şey Shazam uygulamasını açıp müziği kısa bir süre dinletmek olacaktır. Böylece müzik hakkında tüm detaylara anında ulaşabilirsiniz. Gelin; Shazam nedir, nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir yakından bakalım.

Shazam Nedir ve Nasıl Çalışır?

Ülkemizde Shazam ünü 2013 ve sonrasında yayılmaya başlasa da serüven aslında çok daha eskiye dayanıyor. Uygulamaya sahip olan şirket 1999 yılında kuruldu ve ilk olarak hizmet verdiği İngiltere'de biraz daha farklı işliyordu. Kullanıcılar aradıkları müziği bulabilmek için kısa bir koddan oluşan numarayı arayıp ortamdaki sesi dinletiyordu. Bu işlem yarım dakika kadar sürdükten sonra telefon kendiliğinden kapanıyor ve ardından kısa mesaj olarak müzik bilgileri geliyordu. Daha sonra Apple'ın satın aldığı Shazam şu anki modern haline geldi.

Shazam ortam sesini dinlemek için mobil cihaz ya da bilgisayarın kulaklık ve mikrofonunu kullanıyor. Dinlediği sesi adeta bir parmak izi arar gibi, veri tabanında bulunan 10 milyondan fazla müzik, reklam ve film ile eşleştirmeye çalışıyor. Eğer bunlardan herhangi biri ile eşleşme sağlanırsa, sonuç uygulama ekranında kullanıcıya bildiriliyor. Milyonlarca ses arasından hiç bir sonuç ile eşleşme olmazsa, "şarkı bilinmiyor" uyarısı veriyor.

Shazam İndir

Shazam Uygulamasının Özellikleri

Shazam uygulamasının adı en çok şarkı bulma programı olarak anılsa da farklı özelliklere sahip bir uygulamadır. Shazam ile popüler şarkı listelerine ulaşabilir ve uygulama üzerinden bu şarkıları dinleyebilirsiniz. Çok eğlenceli bir keşfet kısmı bulunuyor. Buraya hangi ülkede hangi şarkı en çok dinleniyor, hangi şarkı en fazla aratılmış diye göz atabilirsiniz. Ayrıca daha önce arattığınız hiç bir şarkıyı unutmuyor. Siz başka bir yere kaydetmeyi unutsanız bile "Benim Shazam'ım" sayesinde daha sonra yeniden dinleyebilirsiniz. Son olarak Shazam, tüm mobil cihazlar ve bilgisayar için uyumlu uygulama sunuyor.

Yorumlar (1)
Zaur 3 yıl önce
Musiqini sahzam tanıması için ne yapmalıyız..?