Selçuk Bayraktar: “Biz, ahlak ve etiği ön planda tuttuk, siz de hak bildiğiniz yoldan ayrılmayın” 

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar’ın yeni projelerinden biri olan Bayraktar TB3’in 2022 senesinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini açıkladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.09.2021, 17:26 22.09.2021, 17:28
Selçuk Bayraktar: “Biz, ahlak ve etiği ön planda tuttuk, siz de hak bildiğiniz yoldan ayrılmayın” 

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali sırasında açıklamalarda bulundu. Bu sene 3’üncüsü düzenlenen, Türkiye’den ve dünyadan pek çok genç girişimciyi bir araya getiren “Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi” kapsamında bir sunum gerçekleştiren Bayraktar, yeni projelerden de bahsetti. 



“Özgüven sorunumuzu yüksek teknolojimizle aştık” 

Baykar tarafından geliştirilen insansız hava savunma sistemleri hakkında görsel sunum gerçekleştiren Bayraktar, “Biz burada yola çıkarken, Türkiye’de ‘Biz bunları ancak dışarıdan alabiliriz.’ anlayışı vardı. Yani biz, savunma sanayiini düşünecek olursak, büyük ölçekte, ki bu ölçek yüzde 85 civarındaydı, yurt dışına bağımlıydık. Biz ne yaparsak yapalım muhakkak fikri hakları, tasarımı bize ait olmalı anlayışıyla yola çıktık. İlk gün belki en iyi eseri geliştiremedik ama kendimize has bir eser geliştireceğimize olan güvenimiz her zaman vardı. Var olan özgüven sorununu da yüksek teknolojiler geliştirerek aştık.” 



“Ürünlerin fikri hakları bizde ve tamamen bize özgü” 

Bayraktar: “Ürünün fikri haklarının bize ait olması ve bize özgü olması çok önemli. Bundan daha önemli bir mevzu var ki o da yürüdüğümüz bu yolda asla ahlak ve etikten ayrılmamak. Bizim için ne yaptığımızdan önemli bir şey varsa o da ne yapacağımızdır. Şayet çetrefilli yollar kullansaydık belki kısa dönemde başarılı olabilirdik ama uzun vadede başarılı olmamız, ürünlerimizin bereketli olması mümkün olmazdı. O yüzden ben de buradaki genç arkadaşlarımıza bu konuda hassas davranmalarını öneriyorum. Girişimleri açısından daha yolun başında olan arkadaşlarımızın ne yaparlarsa yapsınlar hak bilinen yoldan ve ahlaktan ayrılmamalarını tavsiye ediyorum.” 



“İnsansız hava araçlarındaki hikayemiz sörf dalgaları gibi” 

Bayraktar: “Yeni dönüşümler yaşanıyor, yeni bir dönemden geçiyoruz. Ben bu dönemi sörf dalgalarına benzetiyorum. O dalga doğarken ön tarafta kalırsanız bu sizin avantajınızadır. İşte bizim insansız hava araçlarındaki hikayemiz de bu şekilde. Bugünün yarışlarına ve bitmiş yarışlara değil geleceğin trenlerine odaklanmanızı tavsiye ediyorum. Şayet söylediğim hususlara riayet ederseniz ilk günden itibaren, o ufak iki metrelik uçağı yaptığınızda dahi geleceğin trenine odaklanmış olursunuz. Artık, en iyisini yapmanız açısından önünüzde kimse duramaz. Biz buna inandık, bu şekilde çalıştık. Siz de buna inanın ve böyle çalışın.” 



Bayraktar TB3’ün ilk uçuşu 2022’de 

Bayraktar: “Baykar’ın gelecek senelerde de hayata geçirmek istediği projeleri var. Geleceğe baktığımızda Bayraktar TB3’ün binlerce kilometre uydu kontrolü ile gidebilen, Bayraktar TB2’nin biraz daha büyüğü olan ama Akıncı’dan da bir miktar ufak olan, gemiye iniş ve gemiden kalkış kabiliyeti bulunan, kısa pistli gemilere iniş ve gemilerden kalkış kabiliyeti ile ön plana çıkan ve elbette ki dünyada eşi benzeri olmayan silahsız ve insansız bir hava aracı sisteminden bahsediyoruz. Bir de Akıncı’dan sonra dünyanın da yönünü çevirdiği insansız savaş uçağımızı geliştirdiğimizi de belirtmek isterim. Bu insansız savaş uçağının da dünyada hiçbir eşi bulunmuyor. Bu iki platform, Türkiye’de bulunan TCG Anadolu amfibi çıkarma gemisine konuşlandırıldığında aynı Azerbaycan Tek Vatan Harekatı’nda görev alan SİHA’larımız gibi tüm dünya tarafından basına yansıtılacak. Bayraktar TB3, 2022’de sahalarda olacak. 2023 senesine kadar da insansız savaş uçağı projemizi gerçekleştireceğiz.” 

Yorumlar (0)