Savunma sanayisi için üretildi: Kilosu 8 bin TL

SBTÜ (Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi) İleri Alaşımlar Üretim Merkezi'nde, medikal, havacılık ve savunma sektörünün gereksinim duyduğu alaşımların metal toz halinde ve katı formlarda endüstriyel üretimine başlandı. Üretilen metal tozların kilosunun 450 avro (yaklaşık olarak 8 bin TL) olduğu öğrenildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2022, 19:59
Savunma sanayisi için üretildi: Kilosu 8 bin TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonundaki 'Cazibe Merkezleri Destekleme Programı' kapsamında sağlanan 6 milyon 250 bin TL'lik fonla 2020 yılında kurulumuna başlanan merkez, SBTÜ çatısı altında faaliyete geçti.

Sivas OSB'deki (Organize Sanayi Bölgesi) merkezde, savunma sanayisi başta olmak kaydıyla, medikal sektör ve havacılık endüstrisinin gereksinim duyduğu kobalt, nikel, bor, demir ve titanyum esaslı alaşımların metal toz halinde ve katı formlarda üretimi başarılı bir şekilde yapıldı.

"2020'de faaliyetlere başladık"

SBTÜ'den Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul, basın mensuplarına, özellikle savunma sanayisinde ihtisaslaşmaya çabalayan bir üniversite olduklarını ifade etti.

Saha ziyaretleri esnasında savunma firmalarıyla gerçekleştirilen görüşmelerde eklemeli imalatın en ciddi sorunlarından birinin toz metal olduğunu tecrübe ettiklerini kaydeden Kul, "Fiyatının pahalı olması ve yurt dışına bağımlılık bir sorun olarak aktarıldı. Biz de bu sorunu çözüme kavuşturmak maksadıyla Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na müracaat ettik ve projemize 2020 yılında 6 milyon 250 bin TL'lik bir fon tesis edilmesinin akabinde faaliyetlere başladık." diye konuştu. 

"Şimdiden sipariş aldık"

Kul, deneme için yaptıkları üretimlerinden çok kaliteli neticeler aldıklarını söyleyerek, "Ürünleri özel sektör ile paylaştık, çok heyecanlandılar. Şimdiden sipariş aldığımızı da söyleyebilirim. Yalnızca savunma sanayisinde değil medikal sektörde de kullanılıyor. Ayrıca bu firmalar üzerinden ihracat da yapılmış olacak." şeklinde konuştu.  

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) çatısı altında, havacılık sanayisine iyi kalitede hizmet ve ürün sunan, uluslararası arenada bir tasarım merkezi ve üretici olan TEI (TUSAŞ Motor Sanayii AŞ) ile de faaliyet yapmayı planladıklarına işaret eden Kul, şöyle konuştu:

"İHA, helikopter ve uçak gibi hava araçlarının motoru üzerinde çalışma yapan TEI ile bahse konu motorların parçalarının, ürettiğimiz yerli alaşımlarla üretilmesine yönelik faaliyetlerimiz sürüyor. Ürünlerimizin mikroskobik görseli TEI'yi de heyecanlandırmış. Havacılık sektöründe titanyum alaşımlar üzerine bizimle çalışmak istiyorlar. TÜBİTAK üzerinden sürdürülen bir çalışmayla bu projeyi yapacağız."

"Kilosu 450 avro"

Kul, söz konusu üretim merkezinin üniversiteye de önemli oranda gelir sağlayacağının altını çizerek, "Bu tesisimiz üniversiteye öz kaynak oluşturulması amacıyla da kuruldu. Metal tozların kilosu yaklaşık olarak 450 avro. Tesisimizdeki cihazlar 25 kilogramlık kapasiteye sahip. Yani her seferde iyi bir gelir kaynağı yaratacak üretim kapasitemiz var." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)