Savaş büyüyor! Google’dan Huawei’ye engelleme

Google Huawei'ye sağladığı donanım ve yazılım desteğini sınırlayacağını duyurdu. Bu durum eski kullanıcıları ise etkilemeyecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.05.2019, 17:20 20.05.2019, 17:25
Savaş büyüyor! Google’dan Huawei’ye engelleme

ABD başkanı Donald Trump, Huawei’nin ABD’de iş yapmasının ulusal güvenlik riskleri oluşturduğunu söyleyerek ABD’li firmaların Huawei teklonojisi kullanmasını yasaklamıştı. Bir hamle de Google’dan geldi. Google android işletim sistemiyle çalışan Huawei markalı telefonlara güncelleme getirmeyeceğini duyurdu.

Google’ın çatı şirketi Alphabet, Huawei’ye verdiği donanım ve yazılım desteğini sınırlayacağını duyurdu. Alphabet’in bu kararıyla beraber, Huawei markalı yeni üretilen cihazlar android yazılımını güncelleyemeyecek. Bu aynı zamanda Google Play, Gmail, veya Youtube gibi hizmetlere erişemeyeceği anlamına geliyor.

Eski kullanıcılar etkilenmeyecek

Alphabet’in bu uygulaması eski Huawei kullanıcılarını etkilemeyecek. Alphabet şirketinden yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin aldığı kararlara aynen uyduklarını dile getirerek eski Huawei kullanıcılarının endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını açıkladı. Huawei’nin bu durum karşısında acil eylem planı hazırlaması bekleniyor. Aksi halde Çin dışındaki satışlarının etkilenmesi bekleniyor. Çin’de Google uygulamalarının yasak olması sebebiyle Çin satışlarında ise herhangi bir etkilenme beklenmiyor. Avrupa satışlarında ne gibi bir reaksiyon oluşacağı ise şu anda tam bir muamma.

Huawei kendi yazılımını geliştirecek

Huawei birkaç yıldır kendi yazılımını geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bunun temel nedeni ise Google üzerinde bir engelleme yapılabileceğini bekliyor olmalarıydı.

Trump geçtiğimiz hafta içinde duyurdukları kara listede bulunan şirketlerin ABD’li şirketlerin geliştirdikleri teknolojiden faydalanamayacağını duyurmuştu. Huawei’ninde bu listeye eklenmesiyle Google desteğini çekmek zorunda kaldı. Son aylarda dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Huawei hakkında Avrupalı devletlerinde güvenlik endişeleri vardı. Çin’in Huawei şirketi üzerinden casusluk faaliyetinde bulunabileceği iddiaları gündemde geniş yer tutuyordu.

Çin dışişleri bakanlığı konuyla alakalı yaptığı açıklamada alınacak önlemler için “bekleyin ve görün” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)