Satürn’ün uydusunun gizemi çözüldü

Bilim insanları, Satürn'ün altıncı en büyük uydusu Enceladus'un kaplanların sırt desenini andıran güney kutbundaki paralel şeritlerin, eksen eğikliği sonucu buz kırılmaları ile meydana geldiğini savundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.12.2019, 19:45
Satürn’ün uydusunun gizemi çözüldü

Güneş Sistemi'nin en büyük ikinci gezegeni olan Satürn'ün buzlarla kaplı 6'ncı en büyük uydusu Enceladus'un yüzeyinde bulunan şeritlerin güney kutbunda yer alma sebebi ve söz konusu şeritlerin eşit aralıklarla uzanması uzun süredir üzerinde çalışılan bir konuydu. Son araştırmalar ışığında Enceladus'un sırrı açığa çıktı.

"Space.com" sitesindeki haberde, ABD'li gezegen bilimciler Doug Hemingway, Max Rudolph ve Michael Manga, yaptıkları bir araştırma sonucu Enceladus'un güney yarım küresinde şeritler oluşturan eşit aralıklı derin olukların oluşum sürecini açıklayan bir teori oluşturdu.

Sözü edilen araştırmacılar, NASA'nın Satürn keşif uydusu Cassini tarafından kaydedilen derin olukların, buzla kaplı gök cisminin yörüngesindeki eksen eğikliği sebebiyle güney kutup bölgesinde incelen buz tabakasının aşamalı olarak kırılmasıyla oluştuğu tezini geliştirdi.

İlk şeridin kırılması sonrası uydunun yüzey altı okyanusundaki suyun açığa çıktığını belirten bilim insanları, oluktan dışarı püsküren buz ve karın kırılan hat çevresinde oluşturduğu ağırlığın meydana getirdiği baskıyla diğer paralel kırıkların meydana geldiğini aktardı.

Yorumlar (0)