Saniyede 6 ton yakıtla NASA'nın Ay roketi ilk kez test edildi

NASA'nın SLS adını verdiği roketle birlikte 2024 yılında Ay'a astronot gönderilmesi planlanan proje için ilk testler yapılmış oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.09.2020, 22:06
Saniyede 6 ton yakıtla NASA'nın Ay roketi ilk kez test edildi

NASA, Artemis görevi dahilinde 2024 senesine dek Ay'a astronot göndermenin planlarını yapıyor.

Bu zorlu süreçte SpaceX, Dynetics ve Blue Origin gibi uzay şirketlerinden de yardım alan NASA, kendi geliştirmiş olduğu "SLS" adındaki roketiyle birlikte yolculukları güvenilir kılmayı amaçlıyor.

İlk kez SLS roketi test edildi

NASA'nın SLS yanı Space Launch System roketiyle birlikte ilk kez test yapıldı. Statik ateş testine tabi tutulan roketin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığı da görülmüş oldu.

Statik Ateş Testi nedir?

Test esnasında kullanılan SLS roketi Utah'ta bulunan fırlatma alanına götürüldü. Ardından deposu tamamıyla yakıt ile doldurulan roket, havalanmaması için sabit tutulup gerçek bir fırlatma gibi motorları ateşlendi.

Statik Ateş Testi ile mühendisler yakıtın düzgün bir şekilde akıp akmadığını ve sistemin sıcaklık ve basınç değerlerinin güvenli seviyelerde olup olmadığını kontrol etmiş oldu.

Bir saniyede 6 ton yakıt yakıldı

İki dakikalık test esnasında saniyelik 6 ton itici yakıt kullanılan SLS roketiyle, 2024 sonunda Ay'a 4 astronotun gönderilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)