Sancar SİDA ilk kez vitrine çıktı

Türk savunma sanayisi çatısı altında Yonca-Onuk ve HAVELSAN iş birliğiyle geliştirilen Sancar SİDA (silahlı insansız deniz aracı), ilk defa Güney Afrika'daki Afrika Savunma ve Havacılık Fuarı'nda görücüye çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.09.2022, 21:05 24.09.2022, 08:48
Sancar SİDA ilk kez vitrine çıktı

Ülkenin başkenti Pretorya'daki Afrika Savunma ve Havacılık Fuarı, Türk savunma sanayisi şirketlerinin de katılımıyla devam ediyor. HAVELSAN, fuarda sivil ve askeri alandaki farklı gereksinimlere cevap veren çözümlerinden çeşitli örnekler sergiliyor.

"20'yi aşkın Türk şirketi burada"

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, basın mensuplarına, fuarda 20'yi aşkın Türk şirketi yer aldığını, kendilerinin de ilk defa bu bölgedeki bir fuara iştirak ettiklerini belirtti.

Etkinliğe yoğun bir ilgi olduğunun altını çizen Nacar, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kıtaya açılan kapı, ticari bir merkez olmasından ötürü pek çok bölge ülkesinden ziyaretçi çektiğini ve çok sayıda görüşme yaptıklarını bildirdi.

"Yakın zamanda sahada olacak"

Fuarda savaş yönetim ve komuta kontrol sistemlerinden, insansız otonom sistem çalışmalarından çeşitli örneklere yer verdiklerini dile getiren Nacar, şöyle devam etti:

"Otonom sistemlerimize üçüncü elemanımızı da dahil ettik ve üçlüyü tamamlamış oldu. Daha evvelki fuarlarda hep insansız kara aracı, insansız bulut altı hava aracı diyorduk, bu fuarda ilk kez insansız su üstü deniz aracını da sergiledik. An itibarıyla bunları sürü zekasıyla ortak hareket edeceği hibrit modellere yönelik yapay zeka sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu hususta yakın zamanda da insansız kara ve hava aracı başta olmak kaydıyla ürünlerimiz sahada olacak."

"Bu senenin sonunda sahada olacaklar"

Nacar, bahse konu insansız sistemlerin envantere girişine dair takvimin netleşip netleşmediğine yönelik olarak da "Netlik kazanan durumlar var. Uzun bir süredir sahada testler yapılıyor ve artık kararlar da veriliyor diyebilirim. Çok yakın dönemde, 2022 sonuna doğru diyebilirim, sahada ilk ürünleri görmüş olacağız. Bunları kullandıkça, gereksinimlerde çok daha net bir şekilde ortaya çıktıkça hem daha çok sayıda platform sahaya verilecek hem de güncellenecek." dedi. 

Yorumlar (0)