Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: 'Tüm dünya, Türkiye'nin İHA'larını konuşacak'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı teknoloji fuarında, “Biz savaşan İHA’larımızı piyasaya sunduğumuzda dünya F-35’leri değil, Türkiye’nin geliştirdiği İHA’ları konuşacak“ açıklamasını yaptı.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.06.2021, 16:33
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: 'Tüm dünya, Türkiye'nin İHA'larını konuşacak'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ATO Congresium’da gerçekleştirilen Verimlilik Teknoloji Fuarı’na katıldı. 

"Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye, sürece en iyi adapte olan ülkelerden biri”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katıldığı Verimlilik Teknoloji Fuarı’nın açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi. Dünya ülkelerinin, pandemi döneminde ekonomik anlamda küçüldüğüne vurgu yapan Bakan Varank, “Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye, salgın sürecine en iyi adapte olan ülkelerden biri olmayı başardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sonuç odaklı hareket etme tavrıyla yerinde ve hızlı kararlar almayı başardık. Hamdolsun, pandemi sürecindeki çabaların sonuçlarını da artık görebiliyoruz” sözlerini kullandı. 

Milli Teknoloji Hamlesi’ni “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hediyesi” olarak değerlendiren Bakan Mustafa Varank, “Bu doğrultuda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi belirledik. Bu stratejimizde sanayinin teknolojik anlamda dönüşümünü hızlandırmayı, milli gelirimizdeki Ar-Ge payını artırmayı, kritik teknolojilerin üreticisi olmayı öncelik haline getiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mobilite araçları, dijital dönüşüm, 5G, yapay zeka ve akıllı yaşam ve sağlık başlıklarının ülke için büyük fırsatlar sunduğunu kaydeden Bakan Varank, bakanlık olarak yol haritalarını bitirmek üzere olduklarını belirtti. Bakan Varank, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde hazırladıkları Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ni önümüzdeki süreçte detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

“396 projeye 158 milyon TL katkı sağladık”

Teknolojileri kullanan KOBİ’lerin sayısını artırmaya ilişkin destekler verdiklerine vurgu yapan Bakan Varank, şunları söyledi:

“Bu çerçevede yalnızca 2020’de dijital dönüşüm odaklı 396 projeye 158 milyon TL katkı sağladık. İşletmelerimizin üretim kapasitelerinin daha rekabetçi ve verimli hale gelmesi, güçlenmesi amacıyla ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Desteği Programı’ ismiyle  bir program gerçekleştiriyoruz. KOSGEB aracılığıyla teknoloji seviyesi ile yerli üretime öncelik veren destek programlarında yalnızca son 2 senede yaklaşık olarak 10 bin KOBİ için 889 milyon TL’lik bir kaynak oluşturduk” 

“Türk SİHA’ları Avrupa semalarında uçmak için gün sayıyor” 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, açıklamasına şöyle devam etti:

“Sanayi ve teknoloji ekosistemimizi, söz konusu bu dönüşüm sürecinde desteklerken, ileri teknolojilerde lider konuma gelmek için her sektörde ve alanda vites yükseltmiş haldeyiz. Türk mühendislerinin bugün hamdolsun, geliştirdikleri Türk SİHA’ları Avrupa semalarında uçmak için gün sayıyor. Doğuştan elektrikli, otonom bir otomobil amacıyla çok erken içten yanmalı motorlara yatırım yapılacak. Siz bu işe çok erken başlıyorsunuz dediler. Fakat bugün gelinen noktada dünyada otomotiv endüstrisi bu anlamda geç kaldığının farkında ve bu çerçevedeki yatırımlarını fazlasıyla hızlandırmış durumda”

“Dünya F-35’leri değil İHA’larımızı konuşacak” 

İHA’larda elde edilen başarıya, dünyanın önemli basın kuruluşlarının yayınlarında yer verildiğini dile getiren Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin geliştirdiği İHA teknolojileri son dönemde konuşuluyor. Sürekli bana soruluyor, ‘F-35 programı ile ilgili neler düşünüyorsunuz?”, F-35 gerçekten kaliteli ve başarılı bir uçak. Fakat biz bunun muadilini TUSAŞ ile beraber Milli Muharip Uçak Projesi ile birlikte geliştiriyoruz. Savaşan İHA teknolojisine yatırım yapan Türkiye, bu alanda çok az ülkeden birisi. Savaşab İHA’larımızı biz, piyasaya çıkardığımızda dünya F-35’leri değil Türkiye’nin geliştirdiği İHA’ları konuşacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasından sonra fuarın sponsor şirketlerinin yöneticilerine ve yetkililerine plaket sundu. 

Yorumlar (0)