Sanal dünyada “Sonsuza Kadar Yaşa!” Dünya bu projeyi konuşuyor

Çekya’da bir firma kişilerin sanal dünyalarda, sonsuza kadar var olmalarını sağlayacak bir projeyi tanıttı. Sonsuza Kadar Yaşa, adı verilen projede yıllık üyelik ücretiyle kişilerin yaşarkenki sözleri, davranışları, mimikleri, iletişimi sanal bir ortama aktarılıyor ve sonsuza dek bir Metaverse evreni gibi ortamda saklanıyor. Böylece kişiler sanal da olsa sevdiklerinin neredeyse davranışsal dijital bir kopyasına erişebiliyor. İşte projenin detayları…

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.04.2022, 15:07 24.04.2022, 13:11
Sanal dünyada “Sonsuza Kadar Yaşa!” Dünya bu projeyi konuşuyor

İnsanın ölümsüzlük arayışı tarih boyunca asırlardır sürmüş ve destanlara, hikayelere, anlatılara konu olan bu arayış çoğu zaman hayal gücünün sınırlarını da zorlayan kimilerine göre ütopik kimilerine göre ise distopik muhtemel gelecek düşüncelerini de beraberinde getirmiştir.

Olayın gerçeği ise evrendeki tüm canlılar gibi insanın da yaşamını bir gün yitireceği gerçeğidir. Ancak tarih boyunca şaşmayan bu bilginin gerçekliğinin aksine yaşanılan her çağda olduğu gibi günümüzde de bir çeşit “ölümsüzlük” arayışı sürüyor.

Meta ve sanal dünyalarla iletişim

Özellikle son dönemlerde sanal dünyaların yani “meta”nın adını çok sık duymamızla beraber bu arayış da daha sık göz önüne gelmeye başladı. Peki bu konunun “meta”yla ve sanal dünyalarla olan etkileşimin artmasıyla nasıl ortaya çıktı?

Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesiyle iyice tartışılmaya başlanan metaverse kavramı ve öncesinde yapılan birikimlerle sanal dünyalara yapılan yatırımlar günümüzde konuşulan heyecan verici araştırmaların da bir çeşit ilham kaynağı.

Sanal dünyalarda insanlar birbiriyle etkileşim kurabiliyor, gösteriler, toplantılar düzenleyebiliyor. Sanal bir evrende birbirleriyle komşu olabiliyor, oyun oynayabiliyor ve karakterleriyle adeta yapay bir şekilde “ölümsüzleşiyor.”

Aslında metaverse dünyası yalnızca son dönemlerde yaşanan gelişmelerden ibaret değil. İnternetin kendisi de gerçek insanlara veya üretilmiş verilere bağlanılan bir çeşit sanal dünya. Bunun etkileşimli bir şekilde olması ve verdiği hissiyat ile o evrenlere girebilmek de son derece heyecan veren bir gelişme şüphesiz.

Şimdi ise bu yeni sanal dünyaların verdiği heyecanla teknoloji dünyasında da tüm dünyanın konuştuğu yeni bir gelişme meydana geldi. Ölen yakınlarınızla konuşabileceğiniz bir sanal evren

Çekya merkezli Somnium Space adındaki bir VR oyun firması Facebook’un Meta’sına benzer şekilde yeni bir metaverse duyurdu. Bu yeni duyuru bir hayli heyecan verici çünkü vadettiği şey fazlasıyla “çılgınca.” Firma ölen yakınlarınızla ve akrabalarınızla buluşabileceğinizi iddia ediyor.

Bu düşüncenin fizik dünyasının bilinen dinamikleriyle binlerce yıldır söz konusu olmadığı gerçeği düşünüldüğünde çok mümkün gibi görünmüyor olabilir ancak firmanın hedefi biraz daha ulaşılabilir bir düzeyde.

Sanal evrende avatarlarınız yaşayacak

Sanal bir evrende avatarlarınızın olduğu bir dünya bu firmanın vadettiği. Yani tam olarak gerçek bir dünyadan bahsetmiyoruz ve iki taraf da orada şahsen yer almayacak. Ancak sizin ve sevdiklerinizin sonsuza dek avatarlarıyla da olsa yaşayabileceği bir evren bu.

Yıllık abonelik ücretiyle çalışacak

Projenin adı ise oldukça manidar: Sonsuza Dek Yaşa, (Live Forever). Mevcut durumda bir hayli tartışmaların odağında olan bu servisin yıllık olarak 50 dolarlık bir de abonelik ücreti bulunuyor.

Firma tarafından kişilerin hareketleri, vücut dilleri, artırılmış gerçeklikle kaydediliyor ve sonucunda kendi sunucularında bu verileri güvenle saklamayı müşterilerine vadediyor. Uygulamaya üye olan kişilerin hayatını kaybetmesi durumundaysa, kişinin yakınları hayatını kaybeden kişiyi mümkün olan en iyi şekilde taklit eden yeni ve yapay bir zeka tarafından yönetilen temsilleriyle iletişime geçebiliyor.

Firmanın kurucusu olan Artur Sychov ise VICE’a yapmış olduğu açıklamada şunları söylüyor: “Ben bir gün hayatımı kaybedersem insanlar gelerek benim hareketlerimi ve sesimi kullanan avatarlarımla konuşabilirler. Belki de ilk on dakika içerisinde bunun bir yapay zeka olduğunu dahi anlayamazsınız. Esas amacımız da bu.”

Yorumlar (0)