Samanyolu tarafından yutulmuş: Kalıntıları tespit edildi

ESA (Avrupa Uzay Ajansı), yaklaşık olarak 12 milyar sene evvel oluşmaya başlayan Samanyolu Galaksisi'nde daha evvel bilinmeyen yeni bir galaksinin kalıntılarına rastladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.02.2022, 00:26
Samanyolu tarafından yutulmuş: Kalıntıları tespit edildi

ESA tarafından 2013'te Samanyolu Galaksisi içerisindeki milyarlarca yıldızı incelemek maksadıyla gönderilen Gaia uzay aracının önümüzdeki haziran ayında açıklanacak üçüncü verisi gökbilimcilerce yorumlandı.

Gökbilimcilerce Gaia'nın elde ettiği verilerin Samanyolu'nda çok eski bir kozmik etkileşimin kalıntıları üzerinden 'Pontus' ismi verilen yeni galaksinin var olduğu keşfedildi.

Söz konusu verilerde, Pontus galaksisinin yaklaşık olarak 10 milyar sene evvel Samanyolu'na düştüğü belirlendi.

Henüz yeni keşfedilen bahse konu galaksiye Antik Yunanca dilinde 'çok uzaklardaki deniz' manasına gelen, coğrafi konum olarak da Karadeniz'i işaret eden ve Yunan mitolojisinde de tanrıça Gaia'nın evlatlarından birinin ismi olan 'Pontus' adı verildi.

13 Haziran'da duyurulacak

ESA, hususa ilişkin olarak gerçekleştirdiği açıklamada, Samanyolu ile Pontus'un geçmişi ve geleceğine ilişkin detaylı verilerin, Gaia'nın önümüzdeki 13 Haziran'da üçüncü veri paylaşımında tüm dünyaya duyurulacağı belirtildi.

Gökbilimciler, Pontus'u, Samanyolu ile her biri ayrı çarpışmaları temsil eden 6 ayrı grup arasından tespitini gerçekleştirdikleri evvelki 5 çarpışmalardan 4'ünün de yakın zamanlarda gerçekleştiğinin öngörüldüğünü kaydetti.

Diğer yandan, gökbilimciler, Gaia vasıtasıyla gerçekleştirdikleri gözlemlerde de Samanyolu'nun gelişim basamaklarının sürdüğünün görülebildiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)