Sağlık Bakanlığı hastaları böyle takip edecek!

Sağlık Bakanlığı artık koronavirüs hastalarını, Güney Kore, Çin ve Singapur'un takip ettiği yöntem ile takip edecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2020, 09:29 09.04.2020, 16:29
Sağlık Bakanlığı hastaları böyle takip edecek!

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede yeni bir uygulamayı devreye koyuyor. Üç operatör ve BTK (Bilgi Teknolojileir Kurumu) tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” adlı uygulamayla yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan hastalar takip edilecek. Benzer yöntemi Çin, Güney Kore ve Singapur da kullanıyor.

Türkiye'de görülen Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vakalarıyla ilgili önlemler tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı vakaların tespit ve takibini cep telefonu üzerinden yapmaya hazırlanıyor.

Hayat Eve Sığar isimli akıllı telefon uygulamasının birkaç gün içinde devreye gireceğini belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastaların indirmek zorunda olduğu bu uygulamayla salgının an be an takip edileceğini kaydetti. Benzer uygulamalar koronavirü ile mücadelede başarılı ülkeler olarak kabul edilen Güney Kore, Çin, Singapur gibi ülkelerde de kullanılıyor.

Enfekte olan hastalar indirmek zorunda

Evde takip edilen vakalar ve pozitif vakaların temaslıları mobil uygulamayı indirmek zorunda olacak. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) uygulaması ile hastalar hem takip edilecek hem de durumları anlık görülecek. Sistem sayesinde evde izole olunacak. Uygulama aracılığıyla hastaların kullandıkları ilaçların takibinden günlük-saatlik durumlarına, hekimlerle interaktif iletişimden acil çağrıya tedavide seri bir yol izlenmiş olacak.

Bileklikle takip

Çin’de hastalığın yayılmasını engellemek için "Close Contact Detector" ismi verilen bir sistem devreye girdiğini anlatan Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu sistemle hem vakaların takip edildiğini, hem de virüs kapmamış insanların uyarıldığını belirtti. Doç. Dr. Ali Murat Kırık şu bilgileri verdi:

“Singapur’da bluetooh teknolojisiyle benzer bir uygulama kullanılıyor. Hong Kong’ta ise akıllı bileklik kullanılıyor. Bu sayede hareketler takip ediliyor ve karantinadan çıkan kişiler yetkililere bildiriliyor. Güney Kore ve İsrail’de de takip için konum bilgisi kullanılıyor ve enfekte olan hasta bilgilerinin veri tabanından çekilmesiyle birlikte kullanıcılara bildirim geliyor.”

Yorumlar (0)