Rusya'dan "yerel alternatifleri" içermeyen cihazlara yasak!

Rusya, Rus yazılım içermeyen elektronik cihazları yasaklayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2019, 10:58 22.11.2019, 11:01
Rusya'dan "yerel alternatifleri" içermeyen cihazlara yasak!

Rusya Parlamentosu'nun alt kamarası Duma, Perşembe günü Rus yazılımla yüklü gelmeyen bazı elektronik cihazların Rus pazarına girişini yasaklayan bir yasa çıkardı. Yasa, Temmuz 2020'de yürürlüğe girecek ve akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar ve bilgisayarları içerecek.

Amacı "Rus halkını desteklemek"


Rusya Parlamentosu alt kamarası Duma

Yasayı destekleyenler, yasanın amacının Rus teknolojik atılımlarını desteklemek ve Rusya'da yaşayan insanların satın aldıkları cihazları daha kolay kullanımını sağlamak olduğunu açıkladı.

Fakat yasanın özel hayatı ihlal edecek şekilde gözetim sorunlarına yol açabileceği ve bazı firmaların Rusya pazarından çekilmesine yol açacağı hakkında endişelenenler de var.

Rus uygulamalar yüklü gelecek

Yasa, yurt dışından gelen cihazların kendi yazılımlarıyla gelmelerini engellemiyor ancak cihazlarda Rus "alternatiflerinin" de olmasını şart koşuyor.

Rus hükümeti, yasanın etkileyeceği tüm cihazların ve Rus üretimi olup cihazlarda yüklü gelmesi gereken yazılımların listesini belirleyip yayınlayacağını açıkladı.

"Yerel alternatifleri" öne çıkaracak, karar kullanıcının

Yasanın yazarlarından biri olan Oleg Nikolayev, yasanın Rus kullanıcılara nasıl yardımcı olabileceğini açıkladı. Interfax haber ajansına konuşan Nikolayev, karmaşık elektronik cihazların satın alındıklarında önceden yüklü birçok uygulamayla geldiğini ve bu uygulamaların Batı üretimi olduğunu söyledi. Nikolayev, bunu gören Rusların "yerel bir alternatif de olabilir" diye düşünerek bunları aramak zorunda kaldıklarını, bu yasa sayesinde ise Rus uygulamaların da kullanıcılara önerileceğini ve hangi uygulamanın kullanılacağının telefonun kullanıcısının tercihine bırakılacağını belirtti.

Eleştirenlerin sayısı da çok

Duma'nın yasa tasarısı, Rusya'daki üretici ve dağıtıcalrın büyük tepkisini çekti. Ticaret Şirketleri ve Elektronilk Ev Eşyaları ve Bilgisayar Ekipmanları Üreticileri Derneği (RATEK), Rus yazılımların tüm cihazlara yüklenemeyeceğini ve uluslararası şirketlerin Rus pazarından çekilmek isteyebileceğini belirtti. Bazı diğer Ruslar ise yazılımların ajanlık faaliyetlerinde kullanılabileceğini belirtti.

Rusya 5 yıldır interneti sıkılaştırıyor

Son 5 yıldır gittikçe katılaşan internet yasaları tasarlayan Rusya artık arama motorlarının bazı arama sonuçlarını göstermemesi ve mesajlaşma uygulamalarının şifreleme anahtarlarını hükümete vermesi gibi tartışılan adımlar attı. Rusya'nın attığı bu son adım, "bağımsız internet" yasasının geçmesinden sadece birkaç hafta sonra geldi. "Bağımsız internet" yasası, Rus yetkililere Rusya interneti üzerinde büyük denetim yetkileri veriyor.

Rusya Devlet Başkanlığı'nın ofisi Kremlin, siber güvenliğin güçlendirileceğini sıklıkla belirtiyor ancak eleştirmenler Rusya'nın Çin ve İran benzeri bir "internet duvarı" örmeye çalıştığını iddia ediyor.

Yorumlar (0)