Rusya ve Çin'in uzay filolarında inanılmaz büyüme!

ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) tarafından yayımlanan raporda, "Rusya ve Çin'in uzay filoları, iki yıl içinde yüzde 70 oranında genişledi." denildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.04.2022, 00:44 Hakan Öksüz
Rusya ve Çin'in uzay filolarında inanılmaz büyüme!

ABD'nin uzay yarışındaki rakipleri olan Rusya ve Çin hakkında önemli bir rapor yayımlandı. Raporu yayımlayan ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), "Rusya ile Çin'in uzay filoları, iki yıl içinde yüzde 70 oranında genişledi. " açıklamasında bulundu.

Raporun başlığının "2022 Uzayda Güvenlik Sınamaları" olması dikkat çekti. Rapora göre 2019 ile 2021 yılları arasında Rusya ve Çin'in uzay filolarında inanılmaz bir büyüme meydana geldi. Filoların yaklaşık olarak yüzde 70 oranında genişlediği kaydedildi. İki ülkenin uydu filolarının 2015 ile 2018 arasında ise yüzde 200 genişlediği hatırlatıldı.

"Yörünge tıkanıklığı arttı"

Raporda Rusya ve Çin'in uzay çalışmalarına hız kazandırdığı ifade edildi. İki ülkenin de navigasyon ve uzaktan algılama gibi alanlarda kapasitelerini artırmaya çalıştığı kaydedildi. Rusya ve Çin'in 2019 yılından bu yana uzayda daha etkin olmaya çalıştıkları aktarılan raporda, "Dünyanın yörüngesinde dolanan uyduların artması, yörünge tıkanıklığının artmasına yol açtı." denildi.

"ABD'nin uzaydaki hakimiyetine darbe vurmak istiyorlar"

Bu iki ülkenin dışında Kuzey Kore tarafından yürütülen uzay çalışmalarının, ABD'yi endişelendirdiği ifade edildi. ABD'nin uzaydaki hakimiyetine darbe vurmak isteyen Rusya ve Çin'in, gelişmiş araçlar tasarladığı kaydedildi. 

Raporda, "ABD'nin uzaydaki üstünlüğüne yetişmek isteyen Rusya ve Çin, kendilerini 'uzay çalışmalarında lider' konuma getirmek istiyor. Kendilerini 'lider uzay güçleri' yapmak istiyorlar. Öte yandan Kuzey Kore ve İran da elektronik savaş kapasitelerini geliştirmeye çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)