Rusya ve Çin anlaşmazlığı düştü! Öne çıkan iki detay…

Rusya ve Çin, CR-929 yolcu uçağı projesi konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Pekin hükümeti, Batılı şirketlerinde üretime dahil olması gerektiğini savunurken, Rusya ise bunu istemiyor. İki ülke kar paylaşımı ile ilgili de henüz anlaşma sağlayamadı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.07.2022, 12:56 25.07.2022, 17:20
Rusya ve Çin anlaşmazlığı düştü! Öne çıkan iki detay…

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerine karşı çoğu konuda ortak hareket eden Rusya ve Çin, CR-929 yolcu uçağı projesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. İki ülkenin ortak projesi olan son teknoloji yolcu uçağı, son dönemde çeşitli anlaşmazlıkların doğmasına sebep oldu. Toplam 50 milyar dolarlık dev projeye Batılı şirketlerin de katılmasını isteyen Çin hükümeti, bu konuda Rusya’yı ikna edemedi. İki ülke arasındaki bir diğer fikir ayrılığı da kar paylaşımı konusunda oldu. Edinilen bilgilere göre Çin, kendi pazarındaki kar payını Rusya ile paylaşmak istemiyor. 

Rusya, Batılı şirketleri projeye dahil etmek istemiyor

Projenin uluslararası uçuş standartlarına daha uygun hale gelmesi için Batılı şirketlerin ürettiği parçalara ihtiyaç olduğunu savunan Çin, bu sebeple üretim aşamasında yeni bir adım atılması gerektiğini savunuyor. Rusya ise uzun yıllardır devam eden fikir ayrılıkları sebebiyle projeye hiçbir Batılı şirketin dâhil olmasını istemiyor. Pekin hükümetinin, özellikle uçağın motor geliştirme çalışmaları ile ilgili General Electric ve Rolls-Royce firmalarının projeye dâhil edilmesini istediği öğrenildi. Moskova ise bu parçaların Rus yapımı olmasını savunuyor. 

Kar paylaşımı konusunda anlaşamadılar

Kazanç oranı konusunda taleplerini sıralayan Çin, ülke içindeki kar payını Rusya ile bölüşmek istemiyor. Bunun karşılığı olarak Rusya’ya yurt dışı tüm satışlardan yüzde 70 pay teklif edildi. Moskova hükümeti ise bu talebe sıcak bakmıyor. Uçağın yurt dışında yüksek bir satış oranı yakalamayacağına inanan Rusya, Çin içindeki satışlardan da mutlaka pay istiyor. İki ülke arasındaki anlaşmazlığı okuyucuları ile paylaşan Rus basını, ortaya çıkan fikir ayrılıkları sonrası Rusya’nın bu projeyi askıya alabileceğini açıkladı. 

Başbakan Yardımcısı Borisov, ayrılığa yeşil ışık yaktı

Geçen ay konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, “Bu proje üzerine Çin ile uzun zamandır görüşme halindeyiz. Çin son dönemde bir sanayi ülkesi haline geldi. Böylelikle bize de daha az ihtiyaç duymaya başladılar. Bu sebeple söz konusu projedeki varlığımız da günden güne azalıyor diyebilirim. Projenin geleceğine ilişkin konuşmak istemiyorum. Ayrılık olup olmayacağına yönelik tahminlerimi paylaşamam. Ancak izlenecek yolun ne olduğu zaten az çok gözüküyor” ifadelerini kullandı. Proje üzerine 5 yıldır çalışan iki ülke, son dönemdeki çalışmalarda yavaşlama belirtileri göstermişti. 

Yorumlar (0)