Rusya ve ABD o konuda anlaştı! Uzay çalışmalarında yeni dönem…

Uzay çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat’tan bu yana ilk kez bir konuda anlaşmaya vardı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.07.2022, 10:11 16.07.2022, 10:16
Rusya ve ABD o konuda anlaştı! Uzay çalışmalarında yeni dönem…

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ile Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay uçuşlarının entegrasyonuna dair anlaşmaya imza attı. Ukrayna’nın işgali sebebiyle her konuda Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayan Amerika Birleşik Devletleri’nin attığı bu adım, yeni bir sürecin habercisi olarak değerlendiriliyor. 

“Bu anlaşma, barışçıl uzay çalışmalarının önünü açacak önemli bir gelişmedir”

Yapılan anlaşma ile ilgili bir açıklama yayımlayan Roscosmos, NASA ile uzay uçuşları konusunda önemli bir mutabakatın sağlandığını açıkladı. Roscosmos’tan yapılan açıklamada, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçuşların entegrasyonu konusunda NASA ile anlaşmaya sağlanmıştır. İmzalanan bu anlaşma hem Rusya hem de Amerika Birleşik Devletleri’nin yararınadır. Bu anlaşma, barışçıl uzay çalışmalarının önünü açacak önemli bir gelişmedir” ifadelerine yer verildi. 

Rus kozmonotlar, ABD’li astronot ile göreve başlayacak

Yapılan anlaşma çerçevesinde Amerikan astronotlar, Rus yapımı uzay araçlarına binebilecek. Bunun karşılığında Rus kozmonotlar da Amerikan yapımı uzay araçları eşliğinde uçuş yapabilecek. NASA ile imzalanan anlaşma kapsamında ilk entegre çalışma eylül ayında yapılacak. Amerikan astronot Frank Rubio ile Rus kozmonotlar Dimitri Petelin ve Sergei Prokopyev, Kazakistan’da yer alan Baykonur Uzay Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılacak. 

İkinci entegrasyon çalışması ABD’de gerçekleşecek

Kazakistan’daki ilk ortak çalışma sonrası bu kez Florida’da ikinci bir entegrasyon adımı atılacak. Florida’dan fırlatılacak olan SpaceX Crew Dragon uçuşuşunda Rus kozmonot Anna Kikina da yer alacak. 

Yorumlar (0)