Rusya-Ukrayna savaşına “deep fake” karıştı

Rusya-Ukrayna savaşında 3’üncü haftanın sonuna gelinirken Rus hacker grubu, Ukrayna televizyonunu hackledi. Zelenskiy’nin yüzünü deep fake teknolojisiyle kurgulayan hacker grubu, Zelenskiy’nin sözde “Teslim olma zamanı geldi.” ifadeleri kullandığı bir video tasarlayarak bunu Ukrayna’nın ünlü televizyonlarından birinde gösterime soktu. Ukrayna halkı yaşananlar karşısında şaşkınlığa uğrarken Kiev hükümeti, televizyon kanalının hacklendiğini ve teslim olmak gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.03.2022, 17:59 19.03.2022, 12:57
Rusya-Ukrayna savaşına “deep fake” karıştı

Rusya’nın hacker (bilgisayar korsanları) grubu, savaşın ilk gününden bu yana iş başında. Ukrayna’nın siyasi ve askeri altyapısını hacklemek amacıyla gece gündüz çalışan grup, Ukrayna’nın pek çok önemli internet sitesini kullanılamaz hale getirmişti. Bunun üzerine dünyaca ünlü Anonymous grubu, Rusya’nın hackerlarına ve Moskova hükümetine karşı siber savaş başlattıklarını dile getirmişti. 

Hackerlar, deep fake teknolojisini kullanmaya başladı

Bilgisayar korsanları, 16 Mart 2022 tarihinde Ukrayna halkını şoka ve şaşkınlığa uğratan bir olaya imza attı. Ülkenin en çok izlenen televizyon kanallarından birini hackleyen Rus hacker grubu, ulusal haberlerde Zelenskiy’i gösterdi. Zelenskiy’nin Ukraynalılara “Silahları bırakalım. Teslim olalım. Artık teslim olma zamanı geldi.” dediği bir video paylaşıldı. Ulusal haberlerde sözde Zelenskiy’nin son dakika açıklaması olarak gösterilen video ülkede deprem etkisi yaratırken gerçekler ise sonradan ortaya çıktı. Videoda, Zelenskiy’nin yüzünün ve sesinin “deep fake” teknolojisiyle kopyalandığı ve aynı kıyafetler giydirilerek açıklama yaptırıldığı ortaya çıktı. 



“Başarısız olduğumuz artık aşikar, daha fazla vaktimiz yok”

Zelenskiy, deep fake teknolojisiyle oluşturulan videoda, “Bu savaşta başarısız olduğumuz artık aşikar. Daha fazla vaktimiz kalmadı. Ben, teslim olup Donbas’a dönmeye karar verdim. Başkan olmanın o kadar da kolay olmadığını artık anladım.” sözleri sarf ediliyor. 

Bu videonun ulusal haberlerde gösterilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Atlantik Konseyi araştırma görevlisi Roman Osadchuk, televizyon kanalının bir tür siber saldırıya maruz kaldığını ifade etti. Videodaki mesajların yanlış olmasının yanı sıra böyle bir videonun var bile olmadığını aktaran Osadchuk, videoda deep fake teknolojisinin kullanıldığının kanıtlarını ise şu şekilde sıraladı: “Videonun ses kalitesi oldukça düşük. Zelenskiy’nin savaş boyunca sosyal medyaya yüklediği videolardan oldukça farklı görünüyor. Aydınlatma ise çok yetersiz. Ayrıca Zelenskiy’nin kafası, vücuduna oranla çok büyük. Videonun bazı yerlerinde çarpıtmalar bulunuyor.”

Herkesin kopyalanabildiği deep fake teknolojisi nedir?

Ukrayna televizyon kanalını hackleyen grubun mensupları hakkında kimlik bilgisine ulaşılamazken insanlar, deep fake teknolojisini merak etmeye başladı. Nedir bu deep fake? Bu teknoloji, “sentetik medya” olarak da biliniyor. Türkçe ve kısa karşılığı “sahte” olan videolar, resimler, fotoğraflar son moda teknolojilerle üretilebiliyor. Daha önce var olmayan insanlar, Zelenkiy’nin videosunda olduğu gibi var olmayan konuşmalar üretilebiliyor. Bu görseller, dikkatli ve yakından bakılmadığında oldukça gerçekçi görünüyor. Bu aldatıcı görsel ve videoları oluşturmak için ise karmaşık yazılımları ustaca bilmek gerekiyor.

Deep fake teknolojisiyle bir kişinin görüntüsünün oluşturulması için kişinin yüzünün net olarak göründüğü bir fotoğraf ya da videonun internet üzerinde erişilebilir olması yetiyor. Aynı şekilde bu teknolojiyle “kişi konuşuyormuş gibi” video üretilebilmesi için de kaynak olarak kullanılan kişinin ses tonunun internet üzerinde bir kere olsa bile servis edilmiş olması yetiyor. Yani internet dünyasında fotoğrafı ve sesi bulunan herkes, bu teknolojiyle geliştirilmiş görsel ve videolar tarafından “oyuncak” olarak kullanılabiliyor.

Yorumlar (0)