Rusya'dan Türkiye'nin uzay programı için işbirliği açıklaması

Rus Federal Uzay Ajansı Başkanı D. Rogozin, Türkiye Uzay Ajansının hazırladığı “Milli Uzay Programı”na ilişkin, Türkiye’nin bu programı gerçekleştirmek için tüm yetkinliklere sahip olduğunu açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.03.2021, 15:50 18.03.2021, 09:45
Rusya'dan Türkiye'nin uzay programı için işbirliği açıklaması

Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitriy Rogozin, geçen haftalarda Türkiye Uzay Ajansı’nın hazırladığı “Milli Uzay Programı” isimli projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Türkiye bütün yetkinliklere sahip”

Bilindiği üzere 2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı, 10 yıllık hedefleri doğrultusunda bir Türk vatandaşını uzaya göndermeyi planladıklarını açıklamıştı. Bu projeyle ilgili konuşan Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitriy Rogozin, Türkiye’nin bu kapsamdaki potansiyeliyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin söz konusu “Milli Uzay Programı”nı başarıyla gerçekleştirmek için siyasi ve ekonomik anlamda bütün imkânlara ve yetkinliklere sahip olduğunu belirten Rogozin, bu anlamda Türkiye'nin bu girişimine katılmaktan mutluluk duyacaklarını aktardı. Türkiye’nin bu alanda kendi misyonunu faaliyete geçirmesi için hiçbir engelin bulunmadığına vurgu yapan Rogozin, Türk havacılık alanında da yeterli sayıda, yetkin personelin olduğunu bildiklerini belirtti.

Türkiye ve Rusya ilişkileri

Milli Uzay Programı dışında Türkiye ve Rusya savunma ve uzay sanayii alanındaki işbirliği hakkında da açıklamalarda bulunan Rogozin, iki ülke arasında uzay alanındaki ikili temasların çok eskiye dayandığını vurguladı. Türk meslektaşlarla çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi sebebiyle toplantılar yaptıklarını da aktaran Rogozin, bu faaliyetlerde edinilen deneyimlerden, Türkiye ve Rusya’nın uzay alanında ortak çıkarlara sahip oldukları sonucunun ortaya çıktığını ifade etti.

“Uzay faaliyetlerinde birlikte çalışmak için anlaştık”

Uzay alanındaki faaliyetleri daha sistematik hâle getirmek amacıyla Rusya-Türkiye arasında ortak çalışma konusunda anlaşmaların yapıldığına dikkat çeken Rogozin, anlaşma taslağının Türk meslektaşları tarafından da inceleme aşamasında olduğunu dile getirdi.

“Rusya Federal Uzay Ajansı Türkiye için hazır”

Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos’un, uzaya çıkacak Türk kozmonotların eğitimi için hazır olduğunu ifade eden Rogozin, bu anlamda Türk meslektaşlarından uygun teklifleri beklediklerini açıkladı. 

Yorumlar (0)