Rusya'da akıllı cihazlara ilişkin yasa onaylandı: Uymayanlara para cezası

Rusya’da yeni yayınlanan yasada, 1 Temmuz 2021’den sonra satılacak bilgisayar, akıllı televizyon ve telefonlarda Rus yazılımların kullanımı zorunlu oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.03.2021, 13:07 26.03.2021, 09:23
Rusya'da akıllı cihazlara ilişkin yasa onaylandı: Uymayanlara para cezası

Rusya’da, yerel yazılıma sahip olmayan teknolojik aletlerin satılmasını engelleyen ve satılması hâlinde para cezasının uygulanmasını öngören yasa onaylandı.

Rus yazılımını kullanmayanlara ceza

Rusya Devlete Yasa Bilgi Sisteminin yayınladığı yeni yasa ile beraber Rusya’da, 1 Temmuz 2021’den sonra satılacak teknolojik aletler, akıllı televizyonlar, bilgisayarlar ve telefonlara Rus yazılımlara sahip olma zorunluluğu getirildi. Bu yazılıma sahip olmayan cihazların satılmasına para cezası verilmesine yönelik yasayı yasa, Rus Devlet Başkanı Putin tarafından onaylandı.

Yasaya göre Rus yazılımının bulunmadığı cihazları satanların 50 bin-200 bin Ruble arasında para cezasına çarptırılacağı belirtildi.

Yasanın detayları ilerleyen günlerde açıklanacak

Söz konusu yasanın, hangi yazılım ve ürünleri etkileyeceği ve kapsayacağı hükümet tarafından ilerleyen günlerde açıklanacak. 

Onaylanan yasayla birlikte, Rus bilişim ve teknoloji şirketlerini rekabette biraz daha öne çıkaracağını düşünenlerin yanı sıra bu yasanın Rusya’da karmaşaya neden olacağını savunanlar da dikkat çekiyor.

Arama motorları ve mesajlaşma programlarına ygulanmıştı

Rusya’da bu yeni yasaya benzer bir politika, yabancı kaynaklı telefonlarda Rus yapımı mesajlaşma programı ve arama motorlarının zorunlu tutularak uygulanmıştı. Bu girişim, Mail.ru, Yandex gibi yerel teknoloji şirketleri tarafından desteklenirken Samsung, Huawei, Apple gibi yabancı menşeli şirketlerin tepkisine neden olmuştu.

Yorumlar (0)