Resmi Gazete'de yayımlandı: Milyonları ilgilendiriyor

Elektronik haberleşme sektörüne dair gerçekleştirilen düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya konuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.01.2022, 01:40 18.01.2022, 13:52
Resmi Gazete'de yayımlandı: Milyonları ilgilendiriyor

'Elektronik Haberleşme Sektörüne Dair Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Yönetmelik' Resmi Gazete’de yayımlandı. 

"Abonelikler e-Devlet üzerinden başlatılabilecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Düzenlemenin, haberleşme sektöründe yurttaşların haklarını daha iyi koruduğunu ve ‘Dijital Türkiye’ hedefleri doğrultusunda çok sayıda yeniliği kapsadığını belirten Sayan, "Yurttaşlarımız elektronik haberleşme aboneliklerini TC kimlik kartı, elektronik imza veyahut internet bankacılığı bilgileri ile e-Devlet sistemi üzerinden başlatılabilecektir. Öte yandan, eş zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulayarak abone olabilecekler." sözlerini sarf etti.

"Tek tek onay alınacak"

Süslü cümlelerle yapılan kampanyaların sona erdiği müjdesini paylaşan Sayan, “Düzenlemeyle birlikte abone onayı gereken işlemler tek onay çatısı altında birleştirilemeyecek, tek tek onay alınacak. Dolaylı yollar üzerinden yapılan abonelikler önlenecek. Verilen bütün onaylar online olarak görüntülenebilecek. SMS, mobil uygulama, müşteri hizmetleri gibi yöntemler vasıtasıyla verilen onaylar, işletmecilerin online işlem merkezinden kontrol edilebilecek. Çağrı merkezince yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilişkili abone olduğu onaylanmadan işlem gerçekleştirilmeyecek.” dedi.

"Ebeveynlerin yüksek fatura sorunu son bulacak"

Birden çok hattı olanların, diğer hatlarındaki işlem yetkililerini sınırlandırabileceğini de belirten Sayan, diğer maddeleri şu şekilde sıraladı: 

“Anne ve babaların yüksek fatura mağduriyetleri ortadan kalkacak. Yeni kimlik kartı veyahut çipli pasaport ile gerçekleştirilen işlemlerde belgelerin fotokopisi istenmeyecek. Böylelikle başkalarının kimlik kartları üzerinden gerçekleştirilen usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olacak. Abonelik sözleşmesi imza aşamasına geldiğinde tüketiciye anlaşılabilir ve kolay bir taahhütname örneği sunulacak. Yeni düzenleme ile birlikte taahhüt süresi en çok 24 ay olabilecek.”

"Vadedilen hızı veremezlerse taahhütname tek taraflı feshedilebilecek"

Taahhüdün bittiği zaman tüketicilerin bilgilendirileceğini işaret eden Sayan, “Aboneler, hangi işlemin sözleşmeye aykırılık teşkil edeceği hususunda şeffaf bir şekilde bilgilendiriliyor olacak. Aboneye vadedilen internet hızının verilememesi durumunda yurttaşımız ceza ödemeden taahhütnameyi feshedebilecek.” sözlerini sarf etti.

"Teklifler e-Devlet üzerinden kıyaslanabilecek"

Yurttaşların, işletmecilerin tekliflerini e-Devlet sistemi üzerinden kıyaslayabileceğine vurgu yapan Sayan, “Kampanya, tarife ve paketler aynı isimlerle tanıtılamayacak. Her bir paket tek bir adla tanıtılacak ve olası karışıklıkların önüne geçilecek. Hizmetleri sınırlandırılan abonelere, işletmeci firmalarca yeni ücret yansıtılamayacak. Fatura gönderimine yönelik tercihte bulunmayan abonelere SMS ile fatura bilgisi ve bağlantısı gönderilecek. Aboneler son 1 senelik kullanım ve fatura detaylarına erişebilecek." bilgilerini aktardı.

Yorumlar (0)