Researchgate Nedir? Kimler Kullanabilir? Nasıl Kullanılır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2020, 23:44
Researchgate Nedir? Kimler Kullanabilir? Nasıl Kullanılır?

Researchgate için araştırmacıların bilgi hazinesi diyebiliriz. Bilim, sağlık, akademi, teknoloji ve ekonomi gibi pek çok alanda yayınlanan makaleler sayesinde araştırmacılar bilgi edinebiliyor. Bu platform için kısaca akademik bilgi ve araştırmacı ağı diyebiliriz. Türkçe makaleler yok denecek derece az olduğu için ülkemizde pek adı duyulmuyor. Ancak akademik kariyer sahibi kişiler ve yeterli düzeyde İngilizce bilen araştırmacılar tarafından son derece popüler bir sistemdir. Siz de Researchgate sistemine merak saldıysanız ve hakkında bilgi edinmek istiyorsanız tüm cevapları buradan bulabilirsiniz.

Researchgate Neden Kullanılır?

2008 yılında kurulan ve şu an dünya üzerinde 17 milyondan fazla kullanıcıya erişen Researchgate akademisyenleri, bilim insanlarını ve araştırmacıları bir araya getiriyor. Öğrenciler tarafından da oldukça fazla tercih ediliyor. İsminin içerisinde geçen "search" yani "arama" kelimesinin bir anlamı var. Araştırma yapmak isteyenler ilgilendikleri konu hakkındaki tez ve makaleleri aratarak bulabiliyor. Sizin de yayınlamayı düşündüğünüz, etkileşime girerek fikir almak istediğiniz makale ve teziniz varsa en uygun platform budur diyebiliriz.

Researchgate Nasıl Kullanılır?

Researchgate kullanarak makale ve tez yayınlamak istiyorsanız üye olmanız gerekiyor. Üye kaydı oluşturulurken size en uygun üye profili seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu seçenekler arasında tıp çalışanı, akademisyen, öğrenci, ar-ge uzmanlığı, teknoloji alanında çalışan, hükumet çalışanı, gazeteci veya serbest bilim insanı olarak seçenekler sunuluyor. Bunlardan biri üzerinden kayıt oluşturabilirsiniz. Bu bilgileri doğru bir şekilde girmelisiniz. Researchgate, sizin gerçekten bu kişi olduğunuzu yani üyelik için gereken koşullara uygun olup olmadığınızı teyit ediyor. Eğer yayın yapmadan sadece olur olarak sistemde bulunmak istiyorsanız herhangi bir üyelik gerekmiyor.

Researchgate sistemine sorusuz bir şekilde üye oldunuz ve size ait bir makale veya tez yayınlamak istiyorsunuz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Yazıyı sisteme yüklerken size yazının açık mı yoksa kapalı mı olacağını sorar. Açık olarak işaretlerseniz, makale üzerinde bir koruyucu hakkınız kalmıyor. Dileyen makaleyi kendi bilgisayarına indirebiliyor. Eğer kapalı olarak işaretlerseniz, bir araştırmacı makaleyi indirmek istediğinde sizden izin alması gerekiyor. İzin vermediğiniz takdirde yazılar karşı tarafın bilgisayarına indirilmeyecektir.

Researchgate hakkında merak edilen bir diğer konu da mobil cihaz ve bilgisayar uyumlu bir uygulamasının olup olmadığıdır. Ne yazık ki Android için bir uygulama henüz piyasada bulunmuyor. Yalnızca IOS işletim sistemi kullanan mobil cihazlar uygulamaya erişebilir. Bilgisayar üzerinden de sadece web site aracılığı ile sisteme dâhil olabilirsiniz.

Yorumlar (1)
Atif İslamzade 12 ay önce
Nasıl üye olurum