Rapor yayımlandı: Türkiye’nin internet karnesi şaşırtıcı…

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Peki dünyada ve ülkemizde internet erişilebilirliği ve internet hızı ne durumda? Yayımlanan rapordaki veriler dikkat çekici. İşte Türkiye’nin internet karnesi…

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.03.2022, 11:12 16.03.2022, 17:39
Rapor yayımlandı: Türkiye’nin internet karnesi şaşırtıcı…

Bilgisayar teknolojileri ve beraberinde ayrı düşünülemeyen internet artık çağımızın en büyük gerekliliklerinden. Türkiye’de de çok geniş alanda internet kullanımı söz konusu. Kimi zaman internetin erişimi ve hızlarına ilişkin tartışmalar olsa da mobil ve yerleşik interneti birçok hanede kullanıyoruz. Peki internet hızlarında yeteri kadar iyi miyiz? Türkiye dünya ülkelerine kıyaslandığında nasıl bir internet hızına sahip?

Konuya ilişkin önemli bir rapor yayımlandı. Yayımlanmış olan rapor İnternet Erişilebilirlik Endeksi adıyla paylaşıldı ve içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu çarpıcı veriler yer alıyor.

Raporda 10 farklı faktör kullanıldı ve İngiltere merkezli Broadband Choices tarafından yayımlanmış olan raporda 164 ülke için anket gerçekleştirildi.

İşte sonuçlar…

Türkiye’nin internete erişiminde üzen rakamlar…

Araştırmacılar tarafından İsviçre ve Avusturya arasında yer alan Lihtenştayn dünyanın en hızlı ortalama geniş bant internet hızına sahip ülke olarak duyuruldu. Burada ortalama internet hızı 75,7 megabit ortalama. Lihtenştayn’ın ardından ikinci sırada Danimarka bulunurken, Danimarka’yı ise bir Atlas Okyanus olan bermuda izliyor.

En hızlı ülkeler sıralamasında ilk 10 sırada genel olarak Avrupa ülkeleri yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri ise bu listede 13. sırada bulundu. Peki Türkiye’de internet ne durumda?

Türkiye’nin internet hızına bakıldığında listede kendisine 26. sırada yer buldu. 85.9 puan alan Türkiye’de geniş bant ortalama indirme hızı saniyede 5.0 megabit olurken, aylık internet ücretleri ise 11.6 dolar oldu. Bununla beraber geçtiğimiz seneye kıyaslandığında Türkiye 5 ülkeyi geride bıraktı ve 1GB internetin fiyatı ise 1.1 dolardan başladı.

İnternet bağlantısına ilişkin Danimarka, iki sene art arda dünyanın en başarılı ülkesi oldu. Araştırmacılar tarafından görülen bu hızın düşük fiyatlara paralel yüksek bağlantı hızlarına dayandırıldığı görülüyor. Geçtiğimiz seneye oranlandığında artış görülen Amerika Birleşik Devletleri’nde ise aylık internet maliyetlerinin ortalama %3 oranında zamlanmasına karşın Danimarka’nın hemen arkasında seyretti.

Satın alınabilirlik ölçütü olarak 142. sırada olan ABD, dünyanın en pahalı verilerine sahipken internetin en ucuz olduğu ülke ise 1 gigabayt veri başına 0,30 dolarla İsrail oldu.

Yorumlar (0)