Prof. Dr. Sözbilir'den 'Savrun Fayı' uyarısı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Savrun Fayı ikinci ana şokun ardından kırılan Çardak Fayı'nın doğusundaki uçtan başlar, Göksun güneyinden geçer ve Kadirli ilçesine değin uzanır. Fay, 20 kilometre ve 40 kilometre uzunluğundaki iki fay segmentinden yapılıdır. Güneydeki 40 kilometre uzunluğundaki fay segmenti 7,0 şiddetine varan depremler üretebilir. Savrun Fayı'nın kuzeyindeki segmentin 4 ve üzeri çok sayıda deprem ürettiğini ve kırılmaya başladığını söylemek mümkün." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2023, 23:04
Prof. Dr. Sözbilir'den 'Savrun Fayı' uyarısı

DEÜ (Dokuz Eylül Üniversitesi) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Sözbilir, 6 Şubat saat 04.17'de 7,7 şiddetindeki Pazarcık ile dokuz saat sonra yaşanan Elbistan merkezli depremlerin akabinde 20 Şubat'ta Defne merkezli 6,4 şiddetindeki bir ana şok daha yaşandığını anımsattı.

Ana şokların akabinde 15 binden fazla artçı şokların bölgeyi devamlı olarak sarstığını kaydeden Sözbilir, "Sismolojik veriler ve arazideki gözlemlerimiz birlikte değerlendirildiğinde, artçı şok niteliği taşıyan bazı sarsıntıların 'Savrun Fayı' ismi verilen fayın kuzey segmentinde yoğunlaştığını görmekteyiz." dedi.



"Savrun Fayı kırılmaya başladı"

Savrun Fayı'na dair bilgi veren Sözbilir, şöyle konuştu:

"Savrun Fayı ikinci ana şokun ardından kırılan Çardak Fayı'nın doğusundaki uçtan başlar, Göksun güneyinden geçer ve Kadirli ilçesine değin uzanır. Fay, 20 kilometre ve 40 kilometre uzunluğundaki iki fay segmentinden yapılıdır. 6 Şubat'taki ana şokların ardından Göksun tarafında ciddi oranda stres birikimi sebebiyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmentte 4,9'a varan şiddette çok sayıda sarsıntı olmaktadır. Normal koşullarda 20 kilometre uzunluğundaki bir fay segmenti 6,2 şiddetine varan depremler üretebilir. Benzer şekilde daha da güneydeki 40 kilometre uzunluğundaki fay segmenti ise 7,0 şiddetine varan depremler üretebilir. Ancak şu ana değin güneydeki fay segmentinin tetiklendiğine ilişkin sismolojik bir veri yoktur. Bununla birlikte Savrun Fayı'nın 20 kilometre uzunluğundaki kuzey segmenti tetiklenmiş olup, 45 gün içerisinde 4'ün üzerinde çok sayıda sarsıntı üretmiştir. Bu durumda normal şartlarda 6,2 şiddetinde deprem üretebilme potansiyeli olan Savrun Fayı'nın kuzeyindeki segmentin 4 ve üzeri çok sayıda deprem ürettiğini ve kırılmaya başladığını söylemek mümkün."

Sözbilir, "Şu ana değin ana şok niteliğinde iki haftada kırılan Antakya, Çardak, Doğanşehir, Erkenek, Pazarcık, Narlı, Amanos faylarına sekizinci fay olarak Savrun Fayı'nın da ilave edildiği anlaşılmaktadır. Bu da bahse konu bölgedeki fay tetiklenmelerinin sürdüğünü göstermesi bakımından çok kritik bir gözlem olarak yorumlanabilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)