Podcast Nedir? Nasıl Kullanılır?

En temel tabiri ile podcast seri halinde yayınlanmış olan video ve ses dosyalarına verilmiş isimdir. Bunlar online olarak dinlenebilir ya da indirilebilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.08.2020, 18:26
Podcast Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hangisinin yapılabileceği yayını yapan kişinin tercihlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu kelime günlük yaşama 2000'li yıllarda kullanılan ipod ve broadcast kelimelerinden girmiştir. Oradaki post küçük kapsül, broadcast ise yayın manasına gelmektedir. Bu uygulamanın internetten normal video ya da ses kaydı indirmekten temel farkı burada feed kullanılmasıdır. Bu sayede her yeni bölüm özel yazılımlar ile otomatik olarak sisteme yüklenir. Kullanılan bu sistem ile amatör televizyon ya da radyo programlarına abone olunup istenilen zamanda ve cihazla yayın izlenebilir. Podcast uygulamasında yayınlar kullanıcılara üyelikler aracılığıyla ulaştırılmaktadır. Bunun kullanım amacı insanların kendi dinletilerini dağıtabilmesi olmuştur.

Podcast Hangi Cihazlara Uygundur?

 Başta Apple ürünleri olmak üzere podcast yayınları iOS, Android ve Symbian sistemleri tarafından kullanılabilir. Windowsphone ve Blackberry OS de podcast kullanılan cihazlar arasında yer alır. Herhangi bir sınırlama olmayan podcast her yerden dinlenebilme özelliğine sahiptir. Böylece canlı yayınlar tüm noktalardan rahatça dinlenebilir. Bu sayede istediğiniz zaman profesyonel ya da amatör yayınları, televizyon ya da radyo yayınlarını takip edebilirsiniz. Yayınlara abone olma imkanı sunan podcast abonelik sayesinde tüm cihazlardan erişilebilir. Apple iTunes bünyesinde ücretsiz podcast hizmeti yer aldığından böylece yayın buradan istenildiği gibi indirilebilir. Her işletim sisteminde aynı şekilde kullanılan podcast yayınları “pod yayınları” başlığı altında toplanır. Bu sayede ilgi alanlarına göre pod yayınları sınıflandırılabilir; koleksiyonlar, sık kullanılanlar, arama geçmişi gibi bilgilere kolayca erişilebilir.

Bireysel Podcast Kullanımı

Bireysel podcast kullanımı için başlangıç aşamasında düzenleme ve kayıt yapmayı sağlayan program, oyuncu kulaklıklarına benzer mikrofonlu kulaklıklar yeterli olacaktır. Özellikle arka plan ve gürültü seslerini temizlemeye yarayan programlar son derece kullanışlıdır. Hazırlanan yayınlar youtube üzerinden dinleyicilere kolayca ulaştırılabilir. Dileyen herkesin bu yayınlara ulaşabilmesi için gereken uyumluluk ayarları mutlaka yapılmalıdır. Her cihaza farklı ayar gerekse bile bunu yapmak tahmin edildiği kadar zor değildir. Bu iş için ne kadar fazla zaman ayrılırsa ortaya o kadar başarılı işler çıkacaktır.

Yorumlar (0)