Pandeminin gölgesinde 1,5 milyondan fazla ameliyat robotla yapıldı

Teknolojik gelişmelerin tıp dünyasına önemli kazanımlarından biri olarak bilinen robotik cerrahi ameliyatlarında artış yaşanıyor. Daha hızlı iyileşme, daha az yara izi ve daha az enfeksiyon parolasıyla özellikle ameliyat fobisi olanlara büyük kolaylık sağlayan yöntemle pandemiye karşın 2021 yılında 1,5 milyondan fazla ameliyat yapıldı. Yalnızca 2 yılda 100’den fazla ameliyatı da Vinci Robotik Cerrahi ile yapan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak, hastaların da artık bilinçlendiğini söyleyerek, “Ameliyatlarını robotik cerrahi yöntemiyle olmak istediklerini belirten hastaların sayısı hiç de az değil. Bunda en büyük etken tabii ki açık cerrahiye göre çok daha hızlı iyileşme ve daha hızlı normal hayata dönüş” şeklinde konuştu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.10.2022, 15:56 14.10.2022, 16:45
Pandeminin gölgesinde 1,5 milyondan fazla ameliyat robotla yapıldı

Yaşamın her alanında olduğu gibi robotlar, hastane ameliyathanelerinde de yerini aldı. Robot yardımlı laparoskopi ameliyatı olarak bilinen bu sistem, cerrahların günlük kullanımına girdi. “Cerrah robot” denildiğinde ilk aşamada operasyonu robotun gerçekleştirdiği gibi bir izlenim ortaya çıksa da, öyle bir durum söz konusu değil. Cerrah robot, yalnızca cerrahın kontrolünde ve onun direktifleriyle hareket ediyor. 

16 kat büyük, 3 boyutlu görüntü 

Robotik cerrahi ameliyatlarının kısa süre içinde yaygınlaşmasının birçok sebebi var. Öncelikle ameliyat, hastaya açılan 8 milimetrelik 3 delikten gerçekleştiriliyor. Operasyonu yapan hekim, ameliyat masasının yanında bulunan konsoldan organları 3 boyutlu ve 16 kat büyütülmüş olarak görüyor. Görüntünün 3 boyutlu olması cerraha derinlik hissi veriyor. Cerrahın yaptığı küçük el hareketlerini konsolda yer alan fiberoptik kablolar, robotik kollara aktarıyor. Bu şekilde 540 derece dönebilen cerrahi makas, iğne tutucu ve doku gibi enstrümanların istenilen hareketleri yapması sağlanıyor. Bu enstrümanlar ile cerrah, kendi eliyle kolay çalışamayacağı dar yerlerde rahatlıkla çalışabiliyor. 

Avantajları saymakla bitmiyor 

Robot yardımlı cerrahilerde cilt kesileri daha kısa ve ameliyat alanları küçük olduğu için hekim biraz daha hassas çalışabiliyor. Sonuçta, ameliyat sahasının küçülmesi ve daha kontrollü duruma getirilmesiyle olabilecek kan kaybı da azalıyor, buna bağlı kan verme oranları düşüyor, cerrahinin kapalı uygulanması sebebiyle enfeksiyon riski minimalize ediliyor. Kısa cilt kesileri vesilesiyle daha az ağrı, daha az yara izi, daha hızlı iyileşme, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha kısa süre içinde günlük yaşama dönme, daha az komplikasyon elde edilebiliyor. 

2 yılda 100 ameliyat 

Başta Genel cerrahi ve Üroloji olmak üzere, Jinekoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz, Göğüs Cerrahisi ve Çocuk Cerrahisinde başarıyla yapılan yöntemle bütün dünyada 20 yıl içerisinde 10 milyonu aşkın ameliyat yapılırken, pandeminin gölgesinde geçen 2021’de 1,5 milyon ameliyat robotik cerrahi ile gerçekleştirildi. Medicana International İzmir Hastanesi’nde yalnızca 2 yılda 100’den fazla robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak, yalnızca üroloji değil pek çok branşta robotik cerrahi ameliyatlarının arttığını söyledi. Doç. Dr. Çakmak, “Hastalarımız yalnızca İzmir’den değil Ege Bölgesi’nden de geliyor. Halkın robotik cerrahi ile ilgili bilincinin artması sayıların yukarı tırmanmasındaki en büyük nedenlerden biri. Amerika’da prostat kanseri ameliyatları yüzde 85 civarında robotla gerçekleştiriliyor. Avrupa’da da buna yakın bir rakam var. Kalp cerrahisinde de robotik bypass yapabiliyoruz. Bu sebeple hastaların bu anlamda bilinçlenmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)