Oyun Kolu

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2020, 23:40
Oyun Kolu

Bilgisayarlarda oyun konsollarında klavye ve Mouse gibi bir giriş birimi olan oyun kolu kol şeklinde bir yapıya sahiptir. Oyun konsolları dışında gemi, uçak gibi bilgisayar sistemlerinin yer aldığı pek çok sistemde kontrol amaçlı yer alır.

Oyun Kolu Nedir?

Oyundaki karakteri ya da makineyi kontrol etmenizi sağlayan fiziksel bir kumandadır. 1926 yılında ilk defa üretilen bu araçlar hassas kontrol etme ve noktalama ihtiyacı hissedilen alanlarda tercih edilir. Kol şeklinde tasarlanan bu araçların farklı modelleri bulunur. Parmakla, elle kontrol edilebilen modellerin yanında daha hassas kullanımlar için tuşlu modellerde bulunur.

Oyun Kolu Ne İşe Yarar?

Fare kullanımlarından farklı olarak hassas hareket eden oyun kolu kontrol edilmesi kolaydır. Ani reaksiyonlara istenilen tepkilerin verilmesini sağlar. Üzerinde ekstra yer alan tuşları ile çok daha avantajlı kullanımlara sahiptir. 2000’li yılların başında ve 90’lı yılları  sonunda joystick kullanımları oldukça fazla idi. Ancak günümüzde joystick ile tasarlanan oyunları sayısı çok fazla değildir.

Oyun Kolu ile Oynanan Oyunlar

Genel olarak oyun kolu temalı oyunlar çok fazla üretilmiyor da olsa, üretilen pek çok oyun bu araçlarla oynanabilir. Kullanılan joystick modeline göre bazılarında ince ayarlar yapılması gerekebiliyor. Denenebilecek en popüler ve güncel oyunlar arasında ilk sırada Elite: Dangerous yer alıyor. Uzay boşluğunda geçen bu oyun dışında IL-2 Sturmovik adı verilen savaş oyunu da bulunur. Macera severler için harika bir seçim olabilir. X- Plane 10 oyunu pilot deneyimi yaşamak isteyeler için iyi bir seçim olabilir. Falcon 4.0: Allied Force savaş uçuşu oyunu ile F16 kullanabilirsiniz. Lock On: Modern Ait Combat oyununda ise toplamda 48 farklı uçak modeli bulunur. En kaliteli uçuş oyunlarından biri olmakta ve gerçeğe yakın modellemeleri ile çok beğenilmektedir.

Yorumlar (0)