Oxford Üniversitesi araştırdı: Veganlar yüzde 43 daha fazla risk taşıyor!

Oxford ve Bristol Üniversitesi bilim insanlarınca 50 bin kişinin verileri değerlendirildi ve sonuç olarak vegan diyeti uygulayanların et yiyenlere göre yüzde 43 daha çok kemik kırığı riski taşıdığı tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2020, 15:23
Oxford Üniversitesi araştırdı: Veganlar yüzde 43 daha fazla risk taşıyor!

İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırma, vegan beslenenlerin karşılaşabilme ihtimali olan durumları ortaya koydu.

Bristol ve Oxford Üniversitesi'nce yapılan araştırmanın sonuçları BMC Medicine dergisinde yayınlandı. Yaklaşık olarak 50 bin katılımcının bulunduğu araştırma sonucunda vegan diyet uygulayanların et yiyenlere oranla yüzde 43 daha fazla kemik kırığı riski taşıdığı görüldü.

Kemik kırılması riski artıyor

Bununla birlikte vejetaryenlerle, balık yiyip et yemeyenlerin et yiyenlere oranla daha çok kalça kırığı riski taşıdıkları tespit edildi. Bununla beraber, vücut kitle indeksi, diyetle alınan kalsiyum ve diyetle alınan protein hesaplandığında kırık riskinin kısmen azaldığı görüldü.

Independent'ın haberinde, et yemeyenlerin içinde diyetle alınan protein ve kalsiyum miktarının daha düşük olduğu bildirilmiş olsa dahi, vejetaryen diyetlerinin kırık riski ile ilişkisine dair önceki araştırmalar böylesi bir netlik taşımıyordu.

Kırık riskleri üzerine yapılan en kapsamlı araştırma...

Araştırmaya öncülük eden Oxford Üniversitesi'nden Doktor Tammy Tong, "Farklı diyet gruplarında bulunan kişilerde bölgeye özgü ev toplam kırık risklerine ilişkin bu ilk kapsamlı çalışmadır." dedi.

Araştırmayla veganların toplamda kırık riskinin daha fazla olduğunu ve bunun da et yiyen kişilere kıyasla 10 senelik bir sürede her 1000 kişi için 20'ye yakın (yüzde 2) vakaya sebep olduğu ortaya çıktı. En büyük farklılıkların ise kalça kırıklarında olduğu kaydedildi.

54 bin 898 katılımcı yer aldı

Bristol ve Oxford Üniversitelerinden ekip, toplamda 54 bin 898 katılımcının bulunduğu araştırma verilerini analiz etti.

Katılımcılar, vejetaryenler, veganlar ve pesketaryenler 3 bin 941 kırık bildiriminde bulundu. Bu verilerin et yiyenlere kıyaslandığında orantısız dağılım gösterdiği de paylaşıldı.

Yorumlar (0)