Osman Müftüoğlu'ndan 8 korona sorusuna cevap!

Ünlü tıpçı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, tüm dünyanın büyük umutla beklediği korona aşıları ile ilgili merak edilen 8 kritik sorunun cevabını verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2020, 12:14
Osman Müftüoğlu'ndan 8 korona sorusuna cevap!

Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci'nin yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı yüzde 95 oranında etkiye sahip aşıyı geliştirmesi üzerine tüm dünya bu aşının seri üretimini ve dağıtımını bekliyor.

Diğer taraftan da aşılar ve neticeleri ile ilgili de merak edilen 8 önemli soru var.

Ünlü tıpçı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bu 8 soruyu şu şekilde yanıtladı:

1. Aşı yeterli derecede güçlü mü?
Ruslar %92, Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci'nin başında olduğu BioNTech-Pfizer %94.5 etkinlik açıkladı. Önemli olan %50 başarı kotasını geçebilmek iken bu iki aşı %90'ların üzerinde. Yani hayli etkili.

2. Bu oranlar net mi?
Rusya'nın açıkladığı %90 ile BioNTech-Pfizer'in açıkladığı %94.5 etkinlik oranı tabii ki kesin oranlar değil. Bu oran herkeste farklılık gösterebilir. Aşıların koruma kapasitesi neye göre değişir? Uygulanacak kişinin yaşı, bağışıklık gücü, sağlığı etkilidir.

3. Korunmanın başlangıcı ne zaman olur?
Psikolojik olarak iyi ancak bilimsel olarak yanlış bir “aşırı iyimserlik” var herkeste. Tam koruma ve güçlü bir koruma için aşı uygulandıktan sonra 6 hafta sabırlı bir şekilde, tedbirlere sıkıca sarılarak beklemek gerekiyor.

4. Aşı bizi ne kadar süre korur?
Aşının bizi konuma süresi; antikorların gücüyle, miktarıyla ve dayanma süresiyle belirlenir.

5. Aşı yapılan kişi virüs bulaştırır mı?
Covid-19 aşıları “yaptıranı koruyabilecek”, aşı olan kişi virüs kapınca hastalanmayacak. Fakat bulaştırabilecek.

6. Aşının dağıtımı eşit mi olacak?
Maalesef! Aşının ülkelere dağıtımının eşit olacağını söylemek mümkün değil. Çünkü büyük ülkeler çok büyük siparişler verdiler. Fakir ülkelere çok sonra ve düşük miktarlarda gelmesi muhtemeldir.

7. Üretilen bu Covid-19 aşıları güvenilir mi?
Gerek Rusya'nın açıkladığı gerekse BioNTech-Pfizer'in açıkladığı aşılarla ilgili uygulama sonrası insanların durumu takip edildi. Ciddi sayılabilecek bir yan etkiyle karşılaşmadılar. Ciddi derecede kaygıya neden olabilecek yan etkinin bulunmayışı rahatlık vermemeli. Dikkatli ve tedbirli olunmalı, durumlar izlenmeye devam edilmeli.

8. Aşılar ücretsiz mi uygulanacak?
Ülkelerin vatandaşlarına bu açışarı ücretsiz yapacağını düşünüyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı uygulamalarına Çin aşılarıyla başlanacağını açıklamıştı.

osman müftüoğlu korona aşısı

Covid-19 aşısı

Yorumlar (0)