Örümcek ağı atarak bir treni durdurmak mümkün mü?

Süper kahraman Örümcek Adam'a aşina olanlar, ağ yardımıyla trenlerin ve uçakların durdurulduğunu görmüştür. Peki örümcek ağı atarak bir treni durdurmak mümkün mü? Bilim insanları bunun teorik olarak gerçekleştirilebileceğini düşünüyor mu? Örümcek ağları ile uçak durdurulabilir mi? Örümcek ağının yapısı nasıl? İşte detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.08.2022, 12:01 16.08.2022, 13:32 Hakan Öksüz
Örümcek ağı atarak bir treni durdurmak mümkün mü?

Süper kahraman tutkunu çoğu kişi, "mahallenin kahramanı" olarak bilinen ergen Örümcek Adam'ın maceralarını ilgiyle takip ediyor. Çizgi romanları okuyan süper kahraman meraklıları, bir yandan da vizyona giren Örümcek Adam filmlerine ilgi gösteriyor. Peki Örümcek Adam ne kadar gerçek? Örümcek ağı atarak bir treni durdurmak mümkün mü? Bu soruların yanıtı uzun yıllardır merak ediliyor. Neil deGrasse Tyson gibi popüler bilimin önde gelen isimleri, süper kahramanların gerçekçiliği ile ilgili programlar yapıyor.

Ağ atarak tren durdurmak mümkün mü? 

Örümceklerin ürettiği ağların gücü ile ilgili araştırma yapan çizgi roman tutkunları, ağ atarak tren durdurmak mümkün mü? sorusunun yanıtını arıyor. Genel mantık, ağ atarak trenlerin durdurulamayacağını söyler. Bazı bilim insanları ise bunun mümkün olduğunu düşünüyor. Nephila pilipes adlı örümceğin ürettiği ağların bir hayli elastik olduğunu kaydeden uzmanlar, bu ağları kullanarak bir metro treninin durdurulabileceğini ileri sürüyor.

Örümcek ağları ile uçak durdurulabilir mi?

Peki örümcek ağları ile uçak durdurulabilir mi? Bilim insanları, bunun gerçekleşmesi için normalden binlerce kat daha kalın örümcek ağı öbeklerinin oluşturulması gerektiğini söylüyor. Araştırmacılara göre kilometrelerce uzunluğa sahip böyle bir ağ öbeğini kullanarak 80 km hızla seyahat eden bir Boeing 747 uçağını durdurmak mümkün. Bunun için kullanılacak örümcek ağının 30 kilometre uzunluğunda olması gerekiyor. 

Teorilere göre örümcek ağı iplikleri, aynı boyuttaki çelikten birkaç kat daha kuvvetli. Bununla birlikte her örümceğin ürettiği ağların dayanıklılığının farklı düzeyde olduğu biliniyor. Araknid adlı örümcek sınıfında yer alan bütün örümcekler, farklı özelliklerde ip üretiminin gerçekleşmesini sağlayan 7 beze sahip. Bazı örümcekler 5 farklı bez üretebiliyor. Bu durum, ağın çekme kuvvetinde onlarca katlık artış sağlıyor.

Örümcek ağının yapısı

Bu aşamada örümcek ağının yapısı ile ilgili bilgi vermek gerekiyor. Örümcek ağlarının her bir ipliği, birbirine paralel birkaç liften meydana gelir. Bir insan saçı telinin, milimetrenin yüzde 3'ü kadar büyük olduğu biliniyor. Ortalama bir örümcek ağı ise saç telinden binlerce kat daha incedir. Örümcek ağının ipliklerini oluşturan liflerin ise bundan da binlerce kat daha ince olduğu bilinmektedir.

Mikroskobik ölçüde gözlemlenen liflerden oluşan örümcek ağları, yüksek dayanıklılığa sahiptir. Örümcek ağının çekme mukavemeti, zannedilenden çok daha yüksektir. Bu güç, aynı boyutlardaki bir paslanmaz çelikten daha fazladır. Çekme gücü yüksek olan örümcek ağları aynı zamanda esnektir. Kopmadan önce kendi katının birkaç katına kadar uzatılabilir. Protein zincirinin yapısı nedeniyle yoğunluğu düşük olan örümcek ağları oldukça hafiftir.

Yorumlar (0)