Ortaokul öğrencileri tasarladı: 100 TL'ye orman yangınlarını bitirecek cihaz...

Bursa'da ortaokul öğrencileri tarafından 100 TL’ye üretilen cihaz, anında yangınları tespit edip haber veriyor.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.01.2022, 11:14 22.01.2022, 13:33
Ortaokul öğrencileri tasarladı: 100 TL'ye orman yangınlarını bitirecek cihaz...

Özel bir okulda eğitim alan Robotan Kulübü öğrencileri ve görevli öğretmenler, orman yangınlarına erken müdahale için kısa süre içinde söndürülmesine imkan tanıyacak bir cihaz geliştirdi. 

“Orman yangınlarını anından tespit edip haber verecek”

5 aylık bir çalışmayla birlikte 100 lira maliyetle öğrenciler, güneş enerjisiyle çalışan ve duman ve yangına hassas bir cihaz üretti. 

Kablosuz internetle çalışan cihaz, algıladığı ateş ve dumanı anında yetkili birimlere haber veriyor. Yangının mevkiini de haber veren cihaz, ekipleri bu konuda bilgilendirerek onların, söz konusu bölgeye ulaşarak yangını büyümeden söndürmesini sağlıyor. Yangınlar, her yere konumlandırılabilen cihaz sayesinde büyümeden engellenecek. Çok düşük maliyetli bu cihazlar, Türkiye'nin hemen hemen tüm ormanlarında kullanılabilecek. 

Orman yangınlarını engellemek adına bu cihaz geliştirdiklerini belirten Tan Koleji Robotan Kulübü öğrencileri, "Cihazımızda alev ve duman sensörleri var. Bu sensörler, duman ve ateşi algılayarak itfaiye ekiplerine anında mesaj atıyor. Böylece orman yangınları büyümeden olaya ânında müdahale edilecek. Cihaz, Wi-Fi ile çalışıyor. Dumanı ve ateşi algıladığında anında mesaj atıyor. Mesaj Türkiye'nin her bölgesindeki yetkililere hemen ulaşabiliyor. Cihazın ihbarı sayesinde yetkililer, yangının çıktığı yeri tespit edip en kısa sürede büyümeden yangını söndürecek. 5 aylık çalışmayla bu projeyi gerçekleştirdik. Çok başarılı oldu, ormanlarımız yanmasın istiyoruz" sözlerini kullandı. 

“100 liraya tasarladık, maliyeti oldukça düşük”

Projenin tasarlanmasında öğrencileriyle beraber çalışan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi öğretmeni Salih Güngör, "Öğrencilerim ‘böyle bir projemiz var’ diyerek bana geldiler. Hemen araştırmalarımıza başladık. Bu projeyi yapmak için savunma sanayiinden birtakım takviyeler aldık. Yaptığımız araştırmalarda cihazı tasarlamayı başardık. Güneş enerjisiyle çalışıyor. Ateşe ve dumana hassas sensörleri mevcut. Duman ve ateş çıktığında sensörler hemen devreye girip cihaz, kablosuz internet sayesinde bütün yetkililere mesaj atıyor. Cihazı 100 TL’ye tasarladık, maliyeti oldukça düşük. Türkiye'nin tüm ormanlık alanlarında olası yangınlara karşı kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)